Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Profilaktyka » Jak można zarazić się gronkowcem , Zarażenie gronkowcem

Jak możesz się zarazić gronkowcem

Gronkowiec jest wśród bakterii, z którymi człowiek styka się przez całe życie, tym najczęściej występującym, najbardziej rozpowszechnionym i istniejącym niemal wszędzie drobnoustrojem. W przypadku osłabienia odporności organizmu atakuje go najczęściej. Według szacunków nawet 50% ludzi na całym świecie w pewnym okresie swojego życia jest nosicielem gronkowca. Wynika to z faktu, że jest on bakterią bardzo powszechnie występującą w środowisku otaczającym człowieka.

Najbardziej znaną odmianą gronkowca, jest gronkowiec złocisty i ropny. Choć jeszcze w połowie XX wieku były one stosunkowo niegroźnymi bakteriami atakującymi człowieka i powodującymi drobne i łatwe do wyleczenia dolegliwości, obecnie, ze względu na przesadne stosowanie antybiotyków i ich wszechobecność, powodują różnego rodzaju zaburzenia i mogą prowadzić do trudnych do wyleczenia i groźnych dla zdrowia chorób.

Rozwój gronkowca złocistego, inaczej Staphylococcus aureus, charakteryzuje się krótkim okresem inkubacji wahającym się w granicach 1,5-2h, a objawy świadczące o zatruciu to wymioty, biegunka, spadek ciśnienia krwi, zapaść, a nawet śmierć. Gronkowcem najłatwiej zarazić się drogą kropelkową, przez kontakt pośredni oraz przez wspólne korzystanie z przedmiotów codziennego użytku. Do zakażenia dochodzi najczęściej w wyniku zaburzenia równowagi kwasowo - zasadowej w organizmie.    

Bakterie gronkowca złocistego występują bardzo powszechnie i niezwykle łatwo się nimi zarazić, szczególnie w przypadku obniżonej odporności. Możemy się z nimi spotkać w miejscach, gdzie nie jesteśmy w stanie ich uniknąć. Źródłem zarażenia może być bowiem zanieczyszczone powietrze, najczęściej w dużych miastach, silnie uprzemysłowionych, kurz, zanieczyszczenia gleby, wody czy  ścieki uliczne, gospodarcze i kanalizacyjne. Bakteria gronkowca występuje także w mleku krowim i kozim oraz we wszystkich przetworach mlecznych lub posiadających je w swoim składzie, nawet w niewielkim stopniu. Na gronkowca złocistego możemy również natknąć się na brudnej podłodze, na brudnych ścianach, w niewietrzonych codziennie mieszkaniach, w piwnicach zarastających brudem i nie bielonych wapnem palonym, w biurowcach i na różnych przedmiotach użytkowych znajdujących się w zakażonych pomieszczeniach. Ponadto chorobotwórcze szczepy złocistego gronkowca mogą przenosić się także przez ludzi i zwierzęta będących nosicielami. Jednak miejscem, które w przekonaniu ludzi ze względu na swój specyficzny charakter jest wręcz złożem gronkowca są przede wszystkim szpitale i używany w nich sprzęt medyczny czy sanitarny.

Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być również produkty spożywcze, takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy czy lody. Przy czym szczególnie latem niezwykle niebezpieczne są przetwory i produkty przeznaczone do zamrożenia, gdy natychmiast po pasteryzacji nie zostały poddane zamrożeniu lub gdy zostały rozmrożone, a następnie ponownie zamrożone.


Twoje dziecko zgrzyta zębami? Dowiedz się dlaczego!
Zasady badania piersi - poznaj je i żyj bez strachu
Sprawdzone sposoby i ćwiczenia na zdrowe oczy
Jak można zarazić się wirusem HIV
Pierwsza wizyta u ginekologa - jak się do niej przygotować?
Masz białe plamki na paznokciach? - Możesz być chora
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.