Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Leki » Syrop z sosny - przepis, Jak zrobić syrop z sosny

Syrop z sosny? To doskonały lek! Sprawdź na co!

Informacje o poradzie

MagdalenaMagdalena

autor porady:
Magdalena Solarz

spec. działu: Zdrowie, Kosmetyki Naturalne

dodano: 2011-03-25 14:01:25

wyświetleń: 39268

Słowa kluczowe

zobacz również

W celu przygotowania syropu z sosny, wykorzystuje się jej młode pędy. Ważne jest, aby pokryte były brązową skórką, co świadczy o przyroście w bieżacym roku. Pędy te powinny odpowiadać długości palca i powinny być lepkie od żywicy. Najlepiej jest zrywać je na początku maja. Należy pamiętać także o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów, jakie sosna wypuściła, gdyż uniemożliwiłoby to dalszy jej wzrost.

Pędy te należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.

Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.

Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:

Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika. Należy je ciasno ułożyć w słoiku. Następnie zasypujemy je cukrem. Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier. Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna. Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem. Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i  natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier. Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy. Gdy cukier już całkiem się rozpuścici, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat. Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.

Drugi sposób jest dużo szybszy. Młode pędy sosny, podobnie jak w pierwszej metodzie zasypujemy na przemian z cukrem. Umieszczamy słój w garnku z gotującą sie wodą. Gotujemy przez 30 minut. Nie należy przekroczyć tego czasu gotowania, gdyż mogłoby to doprowadzić do wydzielenia się estrów, które popsułyby smak soku. Uzyskany w ten sposób syrop, analogicznie jak w pierwszym przypadku cedzimy przez gazę do szklanych butelek lub słoiczków.

Syrop ten jest doskonały w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, kaszlu, chrypki, w przeziębieniu. Posiada właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne, za które odpowiadają składniki olejku sosnowego, m. in. pinen i borneol. Zawiera także witaminę C i sole mineralne, które warunkują działanie wzmacniające syropu na organizm.

Może być stosowany zarówno u dzieci jak i u dorosłych jako syrop lub sok, dodawany do herbaty.

Dawkowanie syropu z sosny:

dorośli: po 1 łyżce stołówej 3- 4 razy dziennie;

dzieci po 1 łyżeczce- 3 razy dziennie, w przypadku nasialającej się choroby- 4 razy dziennie.


Jak działają diuretyki?
Jak leczyć anginę domowymi sposobami?
Jak stosować leki osłonowe?
Przegląd najlepszych leków na potencję
Jak zrobić syrop czosnkowy na przeziębienie? Przepis!
Jakie leki warto wziąć na wakacje
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.