Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Leki » Syrop z sosny - przepis, Jak zrobić syrop z sosny

Syrop z sosny? To doskonały lek! Sprawdź na co!

Informacje o poradzie

MagdalenaMagdalena

autor porady:
Magdalena Solarz

spec. działu: Zdrowie, Kosmetyki Naturalne

dodano: 2011-03-25 14:01:25

wyświetleń: 39087

Słowa kluczowe

zobacz również

W celu przygotowania syropu z sosny, wykorzystuje się jej młode pędy. Ważne jest, aby pokryte były brązową skórką, co świadczy o przyroście w bieżacym roku. Pędy te powinny odpowiadać długości palca i powinny być lepkie od żywicy. Najlepiej jest zrywać je na początku maja. Należy pamiętać także o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów, jakie sosna wypuściła, gdyż uniemożliwiłoby to dalszy jej wzrost.

Pędy te należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.

Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.

Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:

Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika. Należy je ciasno ułożyć w słoiku. Następnie zasypujemy je cukrem. Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier. Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna. Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem. Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i  natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier. Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy. Gdy cukier już całkiem się rozpuścici, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat. Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.

Drugi sposób jest dużo szybszy. Młode pędy sosny, podobnie jak w pierwszej metodzie zasypujemy na przemian z cukrem. Umieszczamy słój w garnku z gotującą sie wodą. Gotujemy przez 30 minut. Nie należy przekroczyć tego czasu gotowania, gdyż mogłoby to doprowadzić do wydzielenia się estrów, które popsułyby smak soku. Uzyskany w ten sposób syrop, analogicznie jak w pierwszym przypadku cedzimy przez gazę do szklanych butelek lub słoiczków.

Syrop ten jest doskonały w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, kaszlu, chrypki, w przeziębieniu. Posiada właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne, za które odpowiadają składniki olejku sosnowego, m. in. pinen i borneol. Zawiera także witaminę C i sole mineralne, które warunkują działanie wzmacniające syropu na organizm.

Może być stosowany zarówno u dzieci jak i u dorosłych jako syrop lub sok, dodawany do herbaty.

Dawkowanie syropu z sosny:

dorośli: po 1 łyżce stołówej 3- 4 razy dziennie;

dzieci po 1 łyżeczce- 3 razy dziennie, w przypadku nasialającej się choroby- 4 razy dziennie.


Co to jest sok noni? Jakie ma właściwości?
Jak działają leki na depresję? Czy leki na depresję uzależniają?
Mniszek lekarski - na co pomaga? Jak go przyjmować?
Jak stosować czopki glicerynowe?
Jakie zioła są dobre na reumatyzm?
Leki na potencję kobiet
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.