Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Leki » Głóg właściwości , Jak stosować głóg

Jakie właściwości ma głóg? Na co pomaga?

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Kieś-Kokocińska

spec. działu: Profilaktyka i Leczenie

dodano: 2011-03-07 15:24:12

wyświetleń: 10957

Słowa kluczowe

zobacz również

Głóg to sprawdzony środek na sercowe sprawy. Korzystać z niego mogą osoby chorujące na niedomagania układu krążenia oraz cierpiące na zaburzenia rytmu serca. Szczególnie polecany jest osobom starszym - podarowanie seniorom własnoręcznie uzbieranych pięknych białych kwiatostanów lub czerwonych owoców to naprawdę dobry pomysł.

Głogu w Polsce rośnie sporo - dlatego można się pokusić o samodzielne zebranie surowca leczniczego (pozyskując go z egzemplarzy rosnących z dala od szlaków komunikacyjnych i fabryk). Występujące u nas dwa gatunki głogu (dwu- i jednoszyjkowy) mają równorzędną wartość leczniczą.
W maju i czerwcu zbiera się dobrze rozkwitłe kwiatostany z kilkoma przylegającymi liśćmi, a jesienią dobrze dojrzałe owoce. Kwiaty należy suszyć szybko w przewiewnym miejscu - bardzo ważne jest, by zachowały swój specyficzny zapach.

Głóg zawdzięcza swoją leczniczą moc głównie heterozydom flawonoidowym (działanie rozkurczowe na naczynia krwionośne), związkom trójterpenowym (działają jako przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne), glikozydom fenolowym (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo), ściągającym garbnikom zawartym w kwiatach i owocach oraz sporej ilości witamin A i C znajdujących się w owocach.

Głóg stosuje się w:
- dolegliwościach ze strony serca - przy kołataniu, bólach sercowych, w zmianach związanych z wiekiem
- miażdżycy
- dusznicy bolesnej
- nadciśnieniu tętniczym
- nadmiernej pobudliwości układu nerwowego
- nerwicach wegetatywnych
- lekkich zaburzeniach snu u dorosłych.

Na rynku jest wiele preparatów zawierających głóg. Korzystne działanie głogu jest w nich wzmacniane i uzupełniane innymi surowcami leczniczymi pochodzącymi z roślin.

Najczęściej zioło stosowane samodzielnie podaje się w postaci:
- naparu - przygotowuje się go z 1 łyżeczki suszonych kwiatostanów zalanych szklanką wrzątku; można pić 2 filiżanki dziennie;
- odwaru przyrządzonego z łyżeczki ziół zalanych szklanką wrzątku i trzymanych na małym ogniu przez pól godziny; odwar pije się 2x dziennie po filiżance;
- wyciągu wodnego lub alkoholowego - ten pierwszy polecany jest w przypadku nadmiernej pobudliwości układu nerwowego, a drugi jako środek na nadciśnienie i działający rozkurczowo;
- herbatki owocowej - garść owoców gotuje się w litrze wody i wypija 2 filiżanki dziennie;
- konfitury lub dżemu z owoców - przetwory zawierające witaminy A, C oraz karotenoidy można stosować długo, pod warunkiem, że codziennie ograniczy się ich spożycie do 2-4 łyżeczek.

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.