Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Leki » Lukrecja działanie , Zastosowanie lukrecji

Jakie działanie ma lukrecja?

W ziołolecznictwie lukrecję gładką (Glycyrrhiza glabra) ceni się ze względu na wyjątkowy korzeń i rozłogi - mają one słodki smak. Wynika to z zawartej w nich glicyryzyny – związku z grupy saponin, 50-krotnie słodszego od tradycyjnego cukru, sacharozy. Korzeń lukrecji kryje w sobie również inne cenne składniki - lecznicze i upiększające.

Lukrecją zachwycili się już starożytni: w Chinach, Egipcie, Rzymie. Prawie 5000 lat temu została oficjalnie uznana za roślinę leczniczą przez chińskiego cesarza Shena Nunga zwanego ojcem medycyny Kraju Środka. Współcześnie lukrecja również cieszy się wielkim uznaniem. Z właściwości słodkiego korzenia korzystają:

- Lukrecja działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, wchodzi w skład preparatów ułatwiających odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych (dzięki zawartości saponin zmieniających skład flegmy zalegającej w oskrzelach).
- Zawarte w roślinie flawonoidy odpowiadają za antyoksydacyjne właściwości korzenia; lukrecja wykazuje też łagodnie estrogenne działanie. Przeciwutleniacze powodują spowolnienie procesu starzenia się organizmu, a estrogeny na dłużej zatrzymują u kobiet młodość i zmniejszają niedobór tego hormonu podczas menopauzy.
- Lukrecja łagodzi i leczy stany zapalne (w tym zmiany artretyczne i reumatyczne oraz inne zapalenia narządów wewnętrznych i skóry), działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo (spowalnia rozwój wirusa opryszczki). Bardzo korzystnie wpływa na leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego (istnieją dowody na to, że pomaga zwalczać Helicobacter pylori), stosowana do leczenia owrzodzeń żołądka i jelit (również u zwierząt).
- Wyciągi z korzenia stosuje się w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby, w celach ochronnych przed rozwojem marskości i raka wątroby oraz przed negatywnym wpływem metali ciężkich.
- Lukrecję można stosować zamiast sterydów do likwidowania niezbyt nasilonych zmian na skórze: obrzęków, zaczerwienień, zmian atopowych oraz do łagodzenia objawów skórnych wynikających z autoagresji układu odpornościowego (np. w przypadku łuszczycy).

- Kosmetyka – korzeń lukrecji stosowany jest do produkcji preparatów pielęgnacyjnych o działaniu: łagodzącym wszelkie stany zapalne skóry (trądzik, egzemy, dermatozy, pieczenie), przeciwbakteryjnym, nawilżającym (zawarte w korzeniu glicyryzyna i glabrydyna silnie chłoną wodę i oddają ją skórze), rozjaśniającym przebarwienia skórne (dzięki zawartości glabrydyny)

- Produkty spożywcze – przede wszystkim lukrecję dodaje się do cukierków, żelków – zioło nadaje im ciemną barwę i specyficzny, niepowtarzalny smak. Znaleźć ją można w piwie Guinness i w likierze Sambuca. Małe kawałeczki surowego korzenia sprzedawane są we Włoszech – ich żucie likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i odświeża oddech.

Przed zastosowaniem lukrecji należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ zioła nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem tętniczym i stosujące diuretyki nieoszczędzające potasu (roślina  zatrzymuje sód w ustroju), zaburzeniami pracy wątroby, serca i kobiety w ciąży. Dzienna bezpieczna dawka glicyryzyny zawartej w korzeniu lukrecji to 100 mg.

Z korzenia sporządza się odwar, napar, wyciąg.


Co to jest sok noni? Jakie ma właściwości?
Jak zażywać antybiotyk, żeby sobie nie zaszkodzić
Jak stosować ostropest plamisty?
Często się przeziębiasz? Zrób syrop z cebuli! Przepis!
Jakie właściwości ma tran?
Okłady - jaki rodzaj wybrać
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.