Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Leki » Probiotyki - stosowanie, Czym są probiotyki

Jak działają probiotyki? Czym są?

Dzięki probiotykom żyjemy, opieramy się infekcjom, jesteśmy chronieni przed szkodliwymi skutkami zażywana pewnych leków. Można powiedzieć, że dzięki tym „drobinom życia” organizm działa tak, jak należy. A przy odpowiednim wspomaganiu działać może długo - probiotyki uznawane są za jeden ze sposobów na długowieczność.

Probiotyki to żywe, biologicznie aktywne mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na stan mikroflory jelitowej ustroju i po przedostaniu się do organizmu nie wywołują skutków ubocznych. Niektóre probiotyki określane są mianem „czynnik bioleczniczy” - dla podkreślenia, że ich użyteczność i skuteczność nie podlegają dyskusji.

Mianem probiotyku określa się też produkt żywnościowy zawierający korzystne dla zdrowia szczepy drobnoustrojów.

By probiotyk dotarł do miejsca przeznaczenia (czyli do jelit) i tam zadziałał jak należy, musi przejść bez szwanku przez pokaźnej długości fragment przewodu pokarmowego. Oznacza to, że probiotyk musi:
- być odporny na procesy trawienne i działanie enzymów oraz kwasu solnego w żołądku;
- dotrzeć do jelit żywy i być aktywny biologicznie.

Do rozwoju probiotyków niezbędne są prebiotyki, czyli substancje dostarczane z pożywieniem, które mogą być wykorzystywane przez korzystne dla organizmu szczepy drobnoustrojów.

Najwięcej naturalnych właściwości probiotycznych posiadają przetwory mleczne i fermentowane. Najpopularniejszym probiotykiem są bakterie kwasu mlekowego – i to one właśnie w głównej mierze warunkują cenne właściwości wielu produktów spożywczych.

jak brać probiotyki

photoxpress.com

Do mikroorganizmów probiotycznych zalicza się:
- Bakterie – są to głównie szczepy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacteria – znaleźć je można m.in. w kiszonkach, jogurtach, kefirze, zsiadłym mleku.
- Drożdże z gatunku Saccharymyces boulardii.

Właściwości probiotyczne wykazują też fragmenty bakteryjnego DNA z przyjaznych da zdrowia szczepów.

Rola probiotyków:
- Normalizują skład mikroflory jelitowej i uzupełniają niedobory korzystnych drobnoustrojów (niedobory te pojawiają się po każdej kuracji wyjaławiającej organizm – czyli głównie po antybiotykoterapii).
- Hamują rozwój patogenów - szczepy probiotyczne w zwalczaniu szkodliwych drobnoustrojów wykorzystują bakteriocyny – białkowe substancje działające wybiórczo na określone rodzaje bakterii.
- Zabezpieczają przed pojawieniem się zakażeń układu pokarmowego i wystąpieniem biegunek lub niestrawności.
- Chronią ustrój przed niekorzystnym działaniem leków innych niż antybiotyki.
- Uaktywniają układ odpornościowy.
- Wykazują działanie antynowotworowe oraz zmniejszają ilość cholesterolu we krwi.

Podobne porady:


2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.