Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Leki » W czym jest witamina A, Witamina A produkty

Gdzie poza apteką można znaleźć Witaminę A?

Przy niedostatku witaminy A w organizmie można tylko pomarzyć o zdrowej skórze, paznokciach i włosach. Niedobór tej witaminy należy podejrzewać m.in. wtedy, gdy występuje tzw. kurza ślepota czyli złe widzenie o zmierzchu. Witaminy tej szukać należy w produktach zwierzęcych i roślinnych.

Najcenniejsza jest naturalna witamina A. Od wielu już lat potrafimy jednak syntetyzować tę substancję. Wytworzona fabrycznie witamina A dodawana jest do wielu produktów spożywczych - bardzo często margaryn. Trzeba jednak pamiętać, że najbardziej wartościowa dla ustroju i tak pozostaje witamina A pochodzenia naturalnego.

W produktach pochodzenia zwierzęcego znajduje się witamina A w swojej właściwej aktywnej postaci, określanej często jako retinol; w roślinach znajduje się prowitamina A czyli karoten. Karoten (głównie β-karoten) jest prekursorem do wytwarzania właściwej witaminy A w ustroju zwierzęcym i ludzkim.

Główne źródła tej witaminy pochodzenia zwierzęcego to:
- tran - to zdecydowany numer 1
- wątroba
- żółtka jaj
- masło
- mleko pełne i jego przetwory
- ryby morskie.

Najcenniejsze roślinne źródła prowitaminy A, czyli karotenu, to wszystkie czerwone, pomarańczowe, żółte warzywa i owoce, oraz - uwaga! - ciemnozielone liście warzyw. Warto zatem sięgać po:
- owoce: dynie, papaje, mango, awokado, śliwki, brzoskwinie, morele;
- warzywa kolorowe: marchewkę, pomidory,
- warzywa zielone: brokuły, szczypiorek, jarmuż, szpinak, sałata, groszek zielony.

Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach a magazynowana głównie w wątrobie. Jej nadmiar nie jest wypłukiwany tak jak nadwyżka witamin rozpuszczalnych w wodzie. Z tego powodu przyjmowanie witaminy A w wysokich dawkach przez dłuższy czas (również tej naturalnej) może prowadzić do hiperwitaminozy. Z tego powodu nie zaleca się zbyt częstego spożywania produktów bogatych w witaminę A - dotyczy to głównie dań z wątroby oraz przedłużającej się suplementacji z wykorzystaniem tranu.


Jak działają probiotyki? Czym są?
Jak stosować czopki glicerynowe?
Przegląd najlepszych leków na potencję
Okłady - jaki rodzaj wybrać
Jesteś chory? Może ci pomóc czarny bez!
Jakie właściwości lecznicze ma lipa?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.