Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Zdrowie » Dieta » Dieta przy biegunce, co jeść?

Dieta przy biegunce - co jeść?

Kiedy zaczyna się biegunka, żelazną zasadą powinno być przejście na ścisłą dietę i uzupełnianie płynów traconych z powodu częstych wypróżnień. Reżim dietetyczny pomaga oczyścić jelita i przywrócić ich prawidłową motorykę.

Walkę z biegunką rozpoczynamy od gruntownego oczyszczenia jelita przy jednoczesnym zachowaniu równowagi mineralno-elektrolitowej organizmu - co oznacza, że trzeba dużo pić i powstrzymać się od jedzenia. Kilkugodzinna głodówka przerywana jedynie popijaniem płynów nie zaszkodzi, a przyspieszy normowanie pracy jelit.

Kiedy jelita są puste lub prawie puste, a odczuwa się głód lub chęć na jedzenie, pora na zastosowanie ścisłej diety. Początkowo przy biegunce można jeść tylko:
- sucharki - najzwyklejsze, tradycyjne; ważne, by nie były wzbogacane bakaliami
- kleiki ryżowe lub z płatków owsianych ugotowane na wodzie
- zwykły chleb (najlepiej na zakwasie) - w niewielkich ilościach i bez smarowania masłem czy margaryną.

Jemy powoli, bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs - chodzi o to, by do przewodu pokarmowego wprowadzić gęstą, dobrze nadtrawioną papkę, która nie będzie obciążać żołądka i jelit, a dostarczy składników odżywczych. Pamiętamy cały czas o piciu dużej ilości płynów!

Do picia można stosować:

- przegotowaną wodę lub niegazowaną wodę źródlaną czy mineralnąnapary z rumianku, mięty (o ile biegunce nie towarzyszą wymioty), szałwii, kopru lub kompot z czarnych jagód (na początek napary i kompot powinno się pić rozcieńczone)
- rozcieńczone i niesłodzone soki z czarnej porzeczki lub jagód bzu czarnego.

Jeśli dietetyczne pokarmy są dobrze tolerowane, można wprowadzić inne, lekko strawne i wstrzymujące biegunkę pożywienie, takie jak:
- Marchwiankę - pół kilo marchewki myjemy, obieramy, gotujemy w litrze lekko osolonej wody do miękkości. Marchew trzemy na tarce lub rozgniatamy widelcem i dodajemy do wywaru. Zjadamy małe ilości ale często, dokładnie przeżuwając każdą porcję.
- Ryż ugotowany na kleisto w lekko osolonej wodzie.
- Duszone jabłko - owoc trzeba umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i dać do rondelka. Zalać odrobiną wody i dusić do miękkości na wolnym ogniu.
- Surowy banan - ma właściwości zatwardzające.

Wszystkie pokarmy spożywa się w małych ilościach i dokładnie przeżute.

dieta przy bieguncesxc.hu

 

Uwaga:

Kiedy jelita już pracują lepiej, należy ugotować dietetyczną zupę jarzynową: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Solimy do smaku i zjadamy zaczynając od małych porcji. Kolejną porcję zupy można ugotować na chudym mięsie drobiowym.

Po zakończeniu biegunki wracamy powoli do normalnego jedzenia, wybierając potrawy lekkie, raczej gotowane i duszone niż pieczone i smażone.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.