Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Uroda » Kosmetyka » Jak zrobić wodę różaną, Woda różana - przepis

Luksus we własnym domu - przepis na wodę różaną!

Informacje o poradzie

MagdalenaMagdalena

autor porady:
Magdalena Solarz

spec. działu: Zdrowie, Kosmetyki Naturalne

dodano: 2011-08-26 11:41:26

wyświetleń: 5796

Słowa kluczowe

zobacz również

Woda różana to produkt uboczny produkcji olejku różanego. Ma ona wiele różnorodnych zastosowań, wykorzystywana jest m.in. w kulinariach oraz w kosmetyce. Szeroko sięgała do niej kuchnia azjatycka już od VII wieku naszej ery. Woda różana stosowana była do gotowania mięsa, wyrobu słodyczy czy przygotowania napojów. Poza tym w starożytnym Rzymie używano jej do kąpieli. Ciekawe było także stosowanie wody różanej w czasie ceremonii religijnych, głównie w islamie i hinduizmie.

Produkt ten zawiera duże ilości biflawonoidów i olejków eterycznych. Odpowiadają one za działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i kojące. Z wody różanej łatwo sporządzić okłady stosowane na zmęczone powieki czy zaczerwienione spojówki. Często wykorzystywana jest ona także w przemyśle kosmetyczny – samodzielnie lub jako składnik wielu kosmetyków. Używana jest ona zarówno do kąpieli, jak i do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Działa przeciwzapalnie, łagodząco, relaksująco i odświeżająco. Ponadto woda różana oczyszcza skórę twarzy, poprawia jej napięcie i nadaje kolorytu. W kosmetyce stosowany jest także jako składnik wielu perfum oraz olejków do kąpieli.

Do wykonania wody różanej potrzebujemy płatki róż. Płatki róż należy dokładnie spłukać pod strumieniem bieżącej zimnej wody. Tak przygotowane płatki umieszczany na bawełnianym materiale i zawiązujemy w tzw. „sakiewki”, które umieszczamy w dużej szklanej misce. Do miski wlewamy wodę w takiej ilości, aby przykryć płatki róż. Następnie nakrywamy miskę folią śniadaniową i wiążemy wstążką lub używamy zwykłej gumki recepturki. Miskę zostawiamy na noc.

Następnego dnia przelewamy wywar do słoika, wyciskamy wodę z sakiewki. Otrzymaną wodę różaną najlepiej przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku. Tak przechowywana nadaje się do użycia przez 2 tygodnie. Gdy trzymamy ją w  zamrażalniku, okres ważności wydłuża się nawet do 6 miesięcy.

Uwaga:

Ważne, by płatki róż, które użyjemy, nie były pryskane żadnymi chemikaliami - mogłyby one podrażnić naszą skórę.

Na czym polegają zabiegi odnowy biologicznej?
Nie taki diabeł straszny, jak go malują - czym są konserwanty i czemu służą?
Akcesoria do samodzielnego wyrobu kosmetyków naturalnych
Kosmetyki naturalne - zalety i wady, warto czy nie?
Czym jest olejek z drzewa herbacianego i do czego warto go używać?
Świat barwników w małym palcu - jak stosować barwniki w domu?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.