Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Uroda » Kosmetyka » Cold creme - przepis na krem, Jak zrobić cold creme

„Cold crème” brzmi dumnie - przepis na krem do demakijażu

Informacje o poradzie

MagdalenaMagdalena

autor porady:
Magdalena Solarz

spec. działu: Zdrowie, Kosmetyki Naturalne

dodano: 2011-09-01 09:20:21

wyświetleń: 3048

Słowa kluczowe

zobacz również

Cold crème („zimny krem”) jest to nazwa emulsji, w skład której wchodzą woda i niektóre tłuszcze – najczęściej wosk pszczeli. Ponadto w jego składzie znajdziemy różnego rodzaju środki zapachowe, olejki eteryczne i konserwanty.

W przypadku dostępnych w sklepie cold cremów, ilość środków konserwujących jest przerażająco duża. Jak wiemy, nie są one obojętne dla naszej skóry. Wykonując samemu tego rodzaju kosmetyk, możemy zminimalizować ilość substancji chemicznych przedłużających przydatność produktu poprzez przygotowywanie kremu w małych ilościach, a częściej.

Cold creme spełnia bardzo określoną funkcją – wykorzystywany jest do usuwania makijażu. Ponadto, nadaje skórze delikatność i gładkość. Jego nazwa mogłaby sugerować, że przeznaczony jest na zimne dni, jednak z pogodą za oknem nie ma on nic wspólnego. Charakterystyczna nazwa pochodzi od uczucia chłodu, jakie cold creme wywołuje w zetknięciu ze skórą. Za takie uczucie odpowiada olej migdałowy, który wchodzi w skład tego specyfiku.

Cold creme to produkt, który z łatwością możemy wykonać samemu, po zaopatrzeniu się w odpowiednie składniki. Wystarczy troszkę wolnego czasu i chęci

Będzie potrzebne:


Do fazy tłuszczowej:
- 3 g wosku pszczelego
- 3 g masła karite lub shea butter
- 24 g oleju migdałowego

Do fazy wodnej:
- 24 g wody destylowaneh lub wody różanej

- 2 krople olejku lawendowego lub geranium
- nalewka z propolisu lub 40%-wódka (środek konserwujący)

Uwaga:

Osobom bardzo podatnym na różnego rodzaju alergie nie zaleca się stosowania wody różanej. Wykonując dla nich krem, można pominąć też substancje zapachowe.

Użycie środka konserwującego jest konieczne, ze względu na bardzo dużą ilość wody w kosmetyku, która jest doskonałym podłożem dla rozwoju bardzo wielu drobnoustrojów.

Na pierwszym etapie należy stopić wszystkie składniki fazy tłuszczowej na łaźni wodnej – do zlewki lub słoika odważamy wosk pszczeli, shea butter lub masło karite oraz olej migdałowy i umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Garnek możemy jeszcze ustawić na małym ogniu. W drugim naczyniu podgrzewamy wodę destylowaną lub różaną do około 70 stopni Celsjusza. W momencie, gdy faza tłuszczowa będzie już płynna, bez grudek, wlewamy do niej ogrzaną wodę. Pamiętajmy, że w czasie podgrzewania wody część z niej wyparuje, więc jej masa zmniejszy się. Warto przed wlaniem do fazy tłuszczowej zważyć wodę i – ewentualnie – uzupełnić niewielką ilością zimnej lub letniej wody, aby miała pożądaną masę.

Następnie obie fazy dokładnie mieszamy aż do wystygnięcia, najlepiej użyć do tego miksera. Nie możemy wcześniej zakończyć mieszania, bo fazy – wodna i tłuszczowa –  mogłyby rozdzielić się w czasie przechowywania. Dochodzi wtedy do tzw. złamania emulsji. Do wystygłej emulsji dodajemy środek konserwujący i ewentualnie olejki zapachowe.

Krem ten polecany jest również na zimę, ze względu na dużą zawartość tłuszczu.


Jakie kosmetyki stosować do skóry naczynkowej?
Naturalnie przeciw słońcu - kosmetyki naturalne z filtrami
Twój przyjaciel micel, czyli - zrób sama płyn micelarny!
Zawczasu uwolnij skórę pod oczami od zmarszczek - przepis na krem!
Odżywka, która ułatwi rozczesywanie włosów - przepis
Miej usta jak gwiazda Hollywood - zrób dla siebie wymarzoną szminkę!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.