Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Przystawki do obiadu, czym jest przystawka – przykłady

Pomysły na przystawki. Sprawdź, co proponujemy!

Przystawka jest daniem serwowanym przed głównymi potrawami. Z zasady więc nie może być to danie obfite i sycące. Ma ono stanowić tylko swoiste preludium do tego, co w dalszej kolejności pojawi się na stole. Przystawki mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Nie wolno jednak lekceważyć tej części obiadu czy kolacji (przystawki bowiem towarzyszą bardziej rozbudowanym posiłkom).

Niech nie zmyli nas sama nazwa, sugerująca coś przyrządzonego ot tak, na szybko, byle jak i z byle czego. Przystawka ma za zadanie być przecież dobrą zapowiedzią kolejnych potraw, za jej pomocą można wywrzeć na gościach rzeczywiście spore wrażenie. W jej przygotowaniu ważna jest zatem staranność oraz pomysłowość. Trzeba się również liczyć z tym, iż sporządzenie naprawdę wykwintnych przystawek może zając sporo czasu, niejednokrotnie więcej niż ten, który poświęcimy na przygotowanie dań głównych.

W internecie znaleźć można sporo ciekawych przepisów na przystawki. Należy jednak w tym miejscu wprowadzić rozróżnienie między przystawkami, które podawać można na co dzień, do zwyczajnego obiadu, a przystawkami, które pojawiają się na stole podczas uroczystych posiłków. Te pierwsze mogą składać się na przykład wyłącznie z warzyw, grzybów czy stanowić kompozycję jakiegoś chudego mięsa i dodatków do niego. Za dobry przykład mogą tutaj służyć na przykład marynowana papryka bądź pieczarki, ogórki ze śmietaną, buraczki na ciepło, ryby w oleju czy sałatka z kurczaka i warzyw. Sprawdzoną, bardzo szybką w przygotowaniu, a jednocześnie dobrą na każdą okazję przystawką jest caprese – danie pochodzące w kuchni włoskiej, do przygotowania którego wystarczy ser mozarella, pomidory, bazylia, pieprz oraz oliwa z oliwek.

Jeśli zaś chcemy naprawdę zaskoczyć swoich gości podczas uroczystego obiadu, musimy się wykazać pewną inwencją twórczą i… cierpliwością w przygotowaniu przystawek. Przede wszystkim w podręcznikach savoir-vivre’u opisuje się obiad jako właśnie taki odświętny posiłek, rozpoczynający się między godziną 19 a 20 i składający się od 4 do nawet 13 dań. Bardzo często spożywa się wówczas dwie przystawki – zimną -  przed zupą oraz ciepłą - tuż po niej lub też w skróconej wersji obiadu zupę zastępuje się ciepłą przystawką. Za zimne przystawki mogą służyć na przykład koktajl z krewetek, carpaccio z łososia, szparagi w galarecie z szynką i serem czy jaja faszerowane kawiorem. Na ciepło spożywać można zaś chociażby różnorakie tarty, śliwki zawijane w boczek, roladę szpinakową, smażony camembert czy awokado z kurczakiem. Pomysłów jest naprawdę sporo. Ważne jest, by przy tego typu uroczystych obiadach pokazać swoją pomysłowość, a także, aby tak skomponować przystawki, żeby pasowały do całości menu.


Zapraszasz do tańca? - sprawdź, jak nie popełnić gafy!
Taktowny czy nie? Sprawdź, jak się zachowujesz!
Idziesz na wyścigi konne? Sprawdź w co się ubrać?
Uroczysty obiad? Zobacz jak dobrać menu!
Jak jeść ślimaki?
Sprawdź, co wolno Ci zjeść rękami?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.