Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Przystawki do obiadu, czym jest przystawka – przykłady

Pomysły na przystawki. Sprawdź, co proponujemy!

Przystawka jest daniem serwowanym przed głównymi potrawami. Z zasady więc nie może być to danie obfite i sycące. Ma ono stanowić tylko swoiste preludium do tego, co w dalszej kolejności pojawi się na stole. Przystawki mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Nie wolno jednak lekceważyć tej części obiadu czy kolacji (przystawki bowiem towarzyszą bardziej rozbudowanym posiłkom).

Niech nie zmyli nas sama nazwa, sugerująca coś przyrządzonego ot tak, na szybko, byle jak i z byle czego. Przystawka ma za zadanie być przecież dobrą zapowiedzią kolejnych potraw, za jej pomocą można wywrzeć na gościach rzeczywiście spore wrażenie. W jej przygotowaniu ważna jest zatem staranność oraz pomysłowość. Trzeba się również liczyć z tym, iż sporządzenie naprawdę wykwintnych przystawek może zając sporo czasu, niejednokrotnie więcej niż ten, który poświęcimy na przygotowanie dań głównych.

W internecie znaleźć można sporo ciekawych przepisów na przystawki. Należy jednak w tym miejscu wprowadzić rozróżnienie między przystawkami, które podawać można na co dzień, do zwyczajnego obiadu, a przystawkami, które pojawiają się na stole podczas uroczystych posiłków. Te pierwsze mogą składać się na przykład wyłącznie z warzyw, grzybów czy stanowić kompozycję jakiegoś chudego mięsa i dodatków do niego. Za dobry przykład mogą tutaj służyć na przykład marynowana papryka bądź pieczarki, ogórki ze śmietaną, buraczki na ciepło, ryby w oleju czy sałatka z kurczaka i warzyw. Sprawdzoną, bardzo szybką w przygotowaniu, a jednocześnie dobrą na każdą okazję przystawką jest caprese – danie pochodzące w kuchni włoskiej, do przygotowania którego wystarczy ser mozarella, pomidory, bazylia, pieprz oraz oliwa z oliwek.

Jeśli zaś chcemy naprawdę zaskoczyć swoich gości podczas uroczystego obiadu, musimy się wykazać pewną inwencją twórczą i… cierpliwością w przygotowaniu przystawek. Przede wszystkim w podręcznikach savoir-vivre’u opisuje się obiad jako właśnie taki odświętny posiłek, rozpoczynający się między godziną 19 a 20 i składający się od 4 do nawet 13 dań. Bardzo często spożywa się wówczas dwie przystawki – zimną -  przed zupą oraz ciepłą - tuż po niej lub też w skróconej wersji obiadu zupę zastępuje się ciepłą przystawką. Za zimne przystawki mogą służyć na przykład koktajl z krewetek, carpaccio z łososia, szparagi w galarecie z szynką i serem czy jaja faszerowane kawiorem. Na ciepło spożywać można zaś chociażby różnorakie tarty, śliwki zawijane w boczek, roladę szpinakową, smażony camembert czy awokado z kurczakiem. Pomysłów jest naprawdę sporo. Ważne jest, by przy tego typu uroczystych obiadach pokazać swoją pomysłowość, a także, aby tak skomponować przystawki, żeby pasowały do całości menu.


Sprawdź, co wolno Ci zjeść rękami?
Potrafisz się witać? Sprawdź zasady!
Taktowny czy nie? Sprawdź, jak się zachowujesz!
Bankiet metodą niemiecką? Sprawdź, czym się charakteryzuje.
Idziesz na wyścigi konne? Sprawdź w co się ubrać?
Co oznaczają kwiaty? Sprawdź, żeby nie popełnić gafy!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.