Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Nóż i widelec - dobre wychowanie, Jak posługiwać się nożem i widelcem

Myślisz, że ładnie jesz? Bzdura! O właściwym posługiwaniu się nożem i widelcem!

Posługiwanie się nożem i widelcem, zdaniem etykiety, dużo mówi o kulturze osoby. Nieumiejętne posługiwanie się sztućcami jest dużą gafą i może świadczy o sporych brakach w wychowaniu. Jak w takim razie posługiwać się nożem i widelcem? Co nakazuje savoir – vivre? Na co pozwala, a co jest absolutnie zabronione?

Na stole mogą położone zostać różne rodzaje noża i widelca. Od którego zacząć jeść? Według savoir – vivre’ u posiłek zaczyna się od widelca i noża położonego najdalej od talerza, a najbliżej dłoni siedzącej osoby. Sztućce obok talerza są tymi, którymi posługuje się na końcu. Dużymi widelcami zjada się ryby i danie główne, a małymi sałatki i deser. Niewielki nożyk służy do smarowania masła, a większe noże do krojenia ryby i innych mięs. Osobnymi nożami kroi się sery, po które następnie można sięgać widelcem.

Nóż trzyma się w prawej ręce, a widelec w lewej. Nóż chwyta się jak najdalej od jego ostrza. Jeść można tylko widelcem. Nigdy nie wkłada się noża do ust, służy on jedynie do krojenia potraw i po odkrojeniu kawałka powinien być opuszczony nad talerzem. Potrawy nabiera się widelcem trzymanym w lewej ręce. Są to nieduże porcje, które następnie podaje się do ust. Nabijanie sporych kęsów nie wygląda elegancko, szczególnie, gdy jedzenie spada z widelca, a usta są przepełnione. Dla praworęcznych osób sposób jedzenia widelcem trzymanym w lewej dłoni może być niewygodny. Savoir – vivre pozwala więc na to, aby jedząc ziemniaki i inne warzywa, położyć nóż na talerzu i przełożyć widelec do prawej ręki.

jedzenie nożem i widelcemsxc.hu

Posługiwanie się sztućcami to również prawidłowe odkładanie noża i widelca podczas jedzenia i po posiłku. Etykieta przyjmuje, że można na chwilę przerwać jedzenie. Jeżeli ktoś chce, żeby potrawa nadal stała na stole, krzyżuje nóż i widelec w taki sposób, aby ząbki widelca leżały na talerzu. Ostrze noża powinno być skierowane w lewą stronę. Kiedy nie chce się kończyć dania, należy położyć sztućce równolegle do siebie i na ukos do talerza, czyli na tzw. godzinie piątej.

Co bardzo ważne, nigdy nie trzyma się raz użytych sztućców na blacie stołu. Wygląda to nieładnie i brudzi obrus. Niedozwolone dla etykiety jest również trzymanie widelca i noża opartych o talerz. Używane sztućce zawsze leżą na talerzu, ponieważ tak jest bardziej estetycznie. Zasada ta dotyczy  dużych, formalnych przyjęć i spotkań w luźniejszej atmosferze.


Sztuka konwersacji - jak rozmawiać zgodnie z etykietą?
Jedz nożem i widelcem! Proste? Zobacz jak poprawnie jeść sztućcami?
Czym jest bruderszaft? Kiedy można go wypić?
Jak pisać oficjalne firmowe listy?
Spinka do krawata? Doradzamy jak ją wybrać i nosić!
Co to jest butonierka? Co do niej włożyć?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.