Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Nakrycie do stołu sztućce, Jak ułożyć sztućce

Jak ułożyć sztućce przy nakrywaniu stołu?

Nakrycie do stołu powinno być układane zgodnie z regułami savoir – vivre’ u, aby zapewnić wygodę gościom i zadbać o elegancki wygląd stołu. Dość dokładnym zaleceniom podlegają sztućce jako ten element, który może być najmniej wygodny dla jedzących posiłek. Co zaleca savoir – vivre?

Chcąc ułatwić sobie dostosowanie się do reguł etykiety, można przyjąć największy talerz, leżący naprzeciwko gościa jako centralny punkt. Wokół niego będzie się układać kolejne sztućce. Savoir – vivre przyjmuje, że łyżki, noże i widelce kładzie się według kolejności podawania kolejnych dań, zaczynając od ostatniego.

Najpierw po lewej stronie przy talerzu powinno się położyć duży widelec obiadowy, a obok niego mały widelczyk do sałatek. Czasem przy widelczykach sałatkowych leżą małe widelce do deserów, ale te ostatnie można również ułożyć nad talerzem, ząbkami w prawą stronę. Ponad widelcami do sałatek i do obiadu umieszcza się talerzyk na pieczywo, na którym leżeć będzie nożyk do masła (niewielki i nienaostrzony).

Na prawo tuż obok największego talerza umieszcza się nóż obiadowy. Jeśli na obiad podane zostaną ryby, wtedy obok noża do obiadu, powinien znaleźć się nóż do ryb. Jedzenie zaczyna się od zupy, dlatego łyżka powinna leżeć najdalej od talerza, tak żeby można było jej użyć w pierwszej kolejności.

Po obiedzie przyjedzie czas na sery. Tu ułożenie jest trudniejsze. Każdy rodzaj sera wymaga posługiwania się innym nożem. Savoir – vivre zaleca ich zmiany również po to, aby smaki nie mieszały się ze sobą i żeby nie kroić kolejnego sera pobrudzonym nożem. Sztućce zajmą dość dużo miejsca, dlatego wnosi się je osobno, czyli wówczas, gdy znikną łyżki, noże i widelce po obiedzie. Noży do serów nie kładzie się przy talerzach. Umieszcza się je obok deski, na której będą leżały różne rodzaje serów.

jak układać sztućcesxc.hu

Kolejnym daniem jest deser. Nie wymaga posługiwania się wieloma sztućcami, wystarczy nożyk i łyżeczka, więc takie sztućce układa się wraz z całą zastawą. Łyżeczka deserowa będzie leżeć nad nożykiem do deserów, skierowana na lewo.

 

Uwaga:

Gdy już zacznie się jedzenie, nie można kłaść sztućców na blacie, zawsze leżą na talerzach, żeby nie pobrudzić stołu. Dotyczy to wszystkich dań, również sałatek i deserów. Ważne, że po każdym kolejnym daniu sztućce są zabierane wraz z talerzami. Trzymanie na stole talerzy z brudnymi łyżkami, widelcami i nożami byłoby nieestetyczne.

Czym jest protokół dyplomatyczny?
Z jakich elementów powinien się składać serwis obiadowy?
Jak złożyć serwetkę w czapkę biskupa? Zobacz film!
Jak podawać zimne napoje?
Zasady savoir vivre - pozycja stojąca
Upominki biznesowe - co wypada wręczyć?
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.