Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Sztućce - talerz , Jak ułożyć sztućce na talerzu

Jak ułożyć sztućce na talerzu?

Nie tylko posługiwanie się sztućcami wymaga pewnych umiejętności, problematyczne jest także ich ułożenie przed oraz po zakończonym posiłku. Dużo uwagi przywiązuje się zazwyczaj do prawidłowej kolejności sztućców obok talerza, często pomijając, że równie ważne jest to, co zrobimy z nimi po skończeniu jedzenia.

Po pierwsze, raz wzięte z obrusa sztućce nigdy już na niego nie wracają. Co oznacza, że jeśli robimy sobie przerwę w jedzeniu, nie opieramy ich o brzeg talerza, lecz krzyżujemy je na nim. Nóż powinien znajdować się na godzinie 4, widelec zaś na godzinie 8. Absolutnym nietaktem jest położenie widelca i noża na obrusie. Wygląda to bardzo nieestetycznie, mogłoby także pobrudzić materiał. Tak samo odkładamy sztućce kiedy gestykulujemy albo chcemy coś wskazać.

Chcąc otrzymać dodatkową porcję - kładziemy nóż i widelec, tak aby przypominały ramiona trójkąta. Końcówka widelca jest na godzinie 8, a noża na 4. Czubkami stykają się ze sobą.
Zakończywszy posiłek układamy sztućce równolegle na talerzu. Tak, aby nóż i widelec znajdowały się obok siebie - na godzinie 5. Widelec powinien leżeć ostrzem do dołu.

Odpowiednie ułożenie sztućców stanowi komunikat dla kelnera albo gospodarzy, u których spożywamy posiłek. Dzięki znajomości stosownej konfiguracji noża i widelca unikniemy nieprzewidzianych wydarzeń m.in. zabrania nieskończonego dania.


Jak ułożyć serwetkę w kieliszku?
Jak jeść ślimaki?
Savoir vivre - jak zachować się, kiedy mamy gości
Jak ułożyć kwiaty na stole?
Jak złożyć serwetkę w wachlarz?
Sztuka jedzenia pałeczkami. To nie takie trudne!
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.