Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Serwowanie kawy, Jak serwować kawę

Jak podawać kawę, żeby doskonale smakowała?

Savoir – vivre zaleca, aby przygotować i podawać kawę z dużą starannością. Ustalenia, dotyczące szczegółów, zależą od rodzaju kawy oraz kolejności, w której powinna być podana wszystkim osobom.

Według savoir – vivre’ u powinno się podawać kawę z ekspresu, gdyż taka jest starannie zaparzona. Kawę podaje się w filiżankach. W żadnym wypadku nie powinno się używać plastikowych kubków na ważniejszych spotkaniach, ponieważ wyglądają nieelegancko i niezbyt poważnie. Podana kawa musi być ciepła. Nie można wkładać łyżeczki do filiżanki, powinna leżeć na spodku. Elegancko byłoby przynieść cukierniczkę, tak żeby każdy mógł posłodzić według własnego uznania. Co jest istotne, kawę podaje się stojąc obok prawej ręki tej osoby, która będzie ją pić. Nalewać lub podawać należy ostrożnie, żeby nie poparzyć kogoś oraz nie poplamić ubrania lub obrusa. Nieuprzejme byłoby pobrudzenie kawą filiżanki. Najbardziej prawdopodobne, że gość nie wypiłby wówczas serwowanej kawy.

W jakiej kolejności serwuje się napój? W kontaktach towarzyskich pierwszeństwo mają kobiety i starsi ludzie. Jeżeli do domu przychodzi gość, najpierw on dostaje trunek. W ten sposób okazuje się szacunek osobie, która u kogoś gości. Ostatnia kolejność dotyczy także kontaktów służbowych. W firmie najpierw kawę dostanie jej gość, a potem gospodarz. W hierarchii służbowej pierwszeństwo ma osoba na najwyższym stanowisku.

jak podawać kawęsxc.hu

Savoir – vivre podpowiada też, aby rozważyć, jaka kawa miałaby być podana i przygotować ją według szczegółowych zaleceń. Staranne przygotowanie wyraża szacunek do gości. Espresso zawsze należy nalewać do małych filiżanek, przeznaczonych dla tej kawy. Przynieść można również dzbaneczek z wodą, żeby pijący mógł złagodzić mocny smak napoju. Cappuccino natomiast powinno być serwowane w niewysokich, szerokich filiżankach. Nie wypada podawać tego rodzaju kawy z opakowań, gwarantujących szybkie zaparzenie. Jeśli wybierze się kawę z mlekiem, pamiętać należy, że musi być ono ciepłe, nie powinno się wlewać mleka wyjętego prosto z lodówki, aby nie ochłodzić kawy. Najlepiej, żeby mleko zostało podane osobno, w dzbanuszku.

Uwaga:

Kawa powinna być podawana wszystkim gościom. Wdawanie się w dyskusję z jedną osobą w czasie, gdy inne czekają źle malowałoby wychowanie. Jeśli niektórzy nie będą chcieli kawy, można zaproponować im inny ciepły napój (np. herbatę). Byłoby niezręcznie, gdyby tylko niektórzy zobaczyli przed sobą filiżanki.

Czy można czytać cudze listy? O korespondencji i dobrym wychowaniu
Kiedy odmówić tańca?
Savoir-vivre: zasady serwowania wina
Jak podawać miód pitny?
Jak kichać w towarzystwie?
Jak ustawić kieliszki do wina na stole?
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.