Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Styl Życia » Savoir vivre » Tort weselny - jedzenie, Jak kroić tort weselny

Jak należy kroić tort weselny?

Informacje o poradzie

AnnaAnna

autor porady:
Anna Wyczyńska

spec. działu: Savoir Vivre

dodano: 2011-03-17 11:12:48

wyświetleń: 6875

Słowa kluczowe

zobacz również

Krojenie tortu weselnego to jedna z najważniejszych chwil na ślubnym przyjęciu. Największe znaczenie ma dla młodej pary, bowiem ma to być ich pierwszy, wspólny, domowy zwyczaj w dalszym życiu. Podobno ma wróżyć szczęśliwe, słodkie życie po ślubie. Jak kroić tort weselny? Jaką kolejność podawania pokrojonych kawałków ciasta przewiduje savoir – vivre?

Krojenie tortu przez młodą parę powinno zwrócić uwagę wszystkich weselnych gości. Zazwyczaj zapowiada się, że nadeszła pora pokrojenia ciasta lub osoba prowadząca imprezę weselną rozpoczyna ceremonię. Świeżo poślubiona para stoi obok siebie. Panna młoda trzyma nóż w prawej dłoni, na której znajduje się prawa ręka jej męża. Para wspólnie kroi pierwszy kawałek. Pan młody podaje kawałek małżonce, a ona drugim kawałkiem częstuje męża. Niektóre pary kroją jeszcze kilka części i podają je najpierw rodzicom, a następnie świadkom, czasem również bliskim krewnym i przyjaciołom. Zazwyczaj resztę tortu kroi osoba poproszona przez młodą parę albo pracownik, obsługujący przyjęcie. Każdy z gości powinien dostać swoją porcję, dlatego nietaktem byłoby niedbanie o odpowiednią wielkość ciasta.

Kiedy pokroić i podać tort? Dawniej para kroiła swój ślubny tort po oczepinach, ale dziś ten zwyczaj już zanika. Zazwyczaj tort kroi się po obiedzie, czyli w porze deseru. Wtedy najwięcej osób będzie chciało zjeść swój kawałek i nie będą przejedzone innymi słodkimi potrawami. Zgodnie ze zwyczajem i z rytuałem savoir – vivre’ u nie podaje się słodyczy przed głównym daniem. Tak samo wypada rozplanować posiłki na weselu.

jak kroić tort weselnysxc.hu

Jak kroić piętrowy tort? Najpierw należy zdjąć ozdoby, w pierwszej kolejności figurki młodej pary na najwyższym piętrze. Ozdób nie zjada się, nawet jeśli są to różyczki poukładane na torcie. Krojenie zazwyczaj rozpoczyna się od najwyższego piętra, zarówno wtedy, gdy kolejne części są poukładane na sobie, jak i wtedy, gdy zostaną rozdzielone.

Krojąc tort, dobrze będzie stać w takiej odległości, żeby nie pobrudzić ubrania. Dotyczy to szczególnie panny młodej, będącej najbliżej stołu. W taki sam sposób oddziela się kolejne kawałki. Jeśli palce zostaną pobrudzone słodką masą, w dobrym tonie będzie je wytrzeć w serwetkę. Wkładanie ubrudzonych palców do ust nie wygląda estetycznie. Nie kładzie się brudnego noża na stół. Powinna być przygotowana podstawka, na której będzie można go położyć.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.