Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Praca i Finanse » Firma » Obliczanie urlopu wypoczynkowego, Jak obliczyć urlop wypoczynkowy na niepełnym etacie

Jak obliczyć urlop wypoczynkowy na niepełnym etacie?

Informacje o poradzie

Coraz częściej pracujemy na kilku etatach, często niepełnych. Pojawia się automatycznie pytanie jak obliczyć urlop wypoczynkowy, jeśli pracujemy np. na ¾ lub ½ etatu.

Urlopu wypoczynkowego udzielamy na dni, które są dla pracownika dniami pracy zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy (art. 154 2 § 1 kp).

Wymiar urlopu wynosi:

1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat,
2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.
(art. 154 2 § 1 kp)

Przy godzinowym rozliczaniu urlopu pracownika, musimy jednak pamiętać, że każdy dzień urlopowy to 8h.

Pierwszy etap to obliczenie ilości dni przysługującego nam urlopu. Dla przykładu:

- pracownik pracuje na pół etatu i ma prawo do 26 dni urlopu (obliczmy: 1/2 etatu x 26 dni urlopu = 13 dni do wykorzystania)
- pracownik pracuje na 3/4 etatu i ma prawo do 26 dni urlopu (3/4 etatu x 26 dni urlopu = 19,5 dni, po zaokrągleniu w górę 20 dni do wykorzystania)
- pracownik pracuje na 2/3 etatu i ma prawo do 26 dni urlopu (2/3 etatu x 26 dni urlopu = 18 dni)

Następnie obliczamy ilość godzin, jaka przysługuje nam niepełnym etacie:

- pracownik pracujący na pół etatu, posiadający do wykorzystania 13 dni urlopowych, w przeliczeniu (13x8= 104) ma 104 godziny do wykorzystania
- pracownik pracujący na 3/4 etatu, posiadający do wykorzystania 20 dni urlopowych, w przeliczeniu (20x8= 160) ma 160 godzin do wykorzystania
- pracownik pracujący na 2/3 etatu, posiadający do wykorzystania 24 dni urlopowe, w przeliczeniu (24x8= 192) ma 144 godziny do wykorzystania

Jak wykorzystamy nasze godziny urlopowe, zależy od tego jak rozkładają się nasze godziny pracy. Jeżeli pracujemy na ½ etatu, a przychodzimy do pracy na 8h, wówczas w te dni, biorąc urlop, odliczamy z naszej urlopowej puli godzin 8h. Jeśli jednak w pracy spędzamy 6h, wtedy za zabrany urlop w tych dniach odejmujemy sobie 6h urlopowych.

Urlopu wypoczynkowego musimy udzielać pracownikowi na jego dni pracy, a nie na godziny. (art. 154 2 § 1 kp).

Uwaga:

Istnieje jednak wyjątek od tej zasady. Udzielenie pracownikowi urlopu w dniu pracy w wymiarze godzinowym odpowiadającym części dobowego wymiaru czasu pracy jest dopuszczalne jedynie w przypadku, gdy część urlopu pozostała do wykorzystania jest niższa niż pełny dobowy wymiar czasu pracy pracownika w dniu, na który ma być udzielony urlop. (art. 154 2 § 4 kp).

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.