Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.

peklowanie szynki i boczku

Zobacz porady związane z peklowanie szynki i boczku. Szczególnie polecamy przeczytać Peklowanie mięsa – przepisy i Śliwki w boczku – przepisy. Wiele z nich zostało przedstawione krok po kroku.

Peklowanie mięsa – przepisy

Peklowanie – to słowo brzmi skomplikowanie i bardzo tajemniczo. Kuchenni nowicjusze zapewne nie wiedzą, co ono oznacza. Jednak wbrew pozorom nie kryje się za nim nic, czemu nie sposób stawić czoła. Jest to stosunkowo prosty, naturalny i bardzo stary sposób przygotowywania mięsa do wędzenia. Polega on na takim przygotowaniu mięsa, aby przesiąkło ono solą, a dzięki niej, w wyniku procesów fizycznych i chemicznych zachodzących w mięsie, zostało zabezpieczone przed psuciem i rozwojem w nim bakterii. Czytaj więcej

Śliwki w boczku – przepisy

Słodkie i słone? Suszone owoce i wędzone lub grillowane mięso? A czemu nie. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie takiego sprzętu jak wykałaczki, piekarnik lub grill. Czytaj więcej

Podobne porady:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.