Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.

peklowanie na sucho

Zobacz porady związane z peklowanie na sucho. Szczególnie polecamy przeczytać Peklowanie mięsa – przepisy i Jak założyć łańcuchy na koła?. Wiele z nich zostało przedstawione krok po kroku.

Peklowanie mięsa – przepisy

Peklowanie – to słowo brzmi skomplikowanie i bardzo tajemniczo. Kuchenni nowicjusze zapewne nie wiedzą, co ono oznacza. Jednak wbrew pozorom nie kryje się za nim nic, czemu nie sposób stawić czoła. Jest to stosunkowo prosty, naturalny i bardzo stary sposób przygotowywania mięsa do wędzenia. Polega on na takim przygotowaniu mięsa, aby przesiąkło ono solą, a dzięki niej, w wyniku procesów fizycznych i chemicznych zachodzących w mięsie, zostało zabezpieczone przed psuciem i rozwojem w nim bakterii. Czytaj więcej

Jak założyć łańcuchy na koła?

Planując zimowe wyjazdy w góry warto zaopatrzyć się w łańcuchy śniegowe. Na pewno pomogą na zaśnieżonych górskich drogach, zwiększą przyczepność i poprawią kontrolę nad samochodem. Aby jednak montaż łańcuchów w ciężkich zimowych warunkach, na poboczu drogi nie stał się koszmarem, warto ten manewr wcześniej przetrenować „na sucho”. Czytaj więcej

Podobne porady:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.