Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Wielkanoc » Koszyczek wielkanocny, Jak przygotować święconkę?

Koszyk Wielkanocny - jak przygotować Święconkę?

Wielka Sobota, tego dnia idziemy do kościoła z koszyczkami wypełnionymi pokarmami. Wkładamy do niego wszystko, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole. Od wielu wieków zawartość koszyczka nie zmienia się. Niezmiennie także przystrajamy go białą serwetką i zielonymi gałązkami. Jeszcze na początku XX wieku wierni przywozili do kościoła wszystkie pokarmy, które miały znaleźć się na świątecznym stole. Dziś wkładamy do koszyczka symbolicznie, kawałek chleba czy szynki.

Przygotowanie święconki zaczynamy od koszyczka. Najlepiej sprawdzają się w tej roli koszyki wiklinowe. Przystrojenie koszyka to kwestia gustu i możliwości dostępu do zielonych gałązek. Mogą to być zielone przez cały rok gąłązki tui lub bukszpanu. Uroku dodadzą bazie. Utykamy je po bokach koszyka, a jeśli mamy większy koszyczek także w środku. Na gałązki możemy później ułożyć pokarmy przeznaczone do poświęcenia. Przygotowując koszyczek wielkanocny, pamiętajmy o białej serwetce. Nakryjemy nią gotową święconke.

Kiedy koszyczek jest już gotowy, możemy spokojnie zająć się zawartością. W wielkanocnym koszyczku powinny znaleźć się: jaja, kawałek wędliny i chleba, sól, pieprz, chrzan, wielkanocna baba. Wiele osób wkłada do koszyka ponadto kawałek sera, wodę i obowiąkowo cukrowego baranka lub czekoladowego zajączka. Każdy pokarm ma swoją symbolikę, nic nie trafia do koszyczka przypadkowo. Jajka są symbolem początku życia, narodzin i zmartwychwstania. Jajka ze święconki można wrzucić do świątecznego białego barszczu. W koszyczku powinno znaleźć się również miejsce na pisanki, które później będą ozdobą naszego domu przez wiele dni. Kawałek szynki lub kiełbasy to kolejny pokarmy, bez których trudno wyobrazić sobie święconkę. Mięso to symbol dobrobytu. Wiele osób dba o to, by do koszyczka wielkanocnego trafiały wędliny własnej roboty np. wiejska kiełbasa, która nawet po włożeniu do koszyka pachnie dymem i jałowcem. Jednym z najważniejszych składników święconki jest chleb. W tradycji chrześcijańskiej jest symbolem bardzo znaczącym, symbolizuje Ciało Jezusa Chrystusa. To także symbol godności człowieka. Chleba w koszyczku powinno być tyle, by wystarczyło dla wszystkich domowników. Nie zapomnijmy o soli. Sól to symbol oczyszczenia, niegdyś wierzono, że sól przepędza złe moce. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu, nie może go więc zabraknąć również w koszyku, z którym pójdziemy do kościoła w Wielką Sobotę. Chrzan ma nam zagwarantować zdrowie, w ludowych wierzeniach podkreślano, że zjedzenie chrzanu ma szczególne znaczenie dla zdrowych zębów. Wielkanocna baba symbolizuje umiejętności. Niektórzy wkładają do koszyczka także naczynie z wodą, która jest symbolem Ducha Świętego i ser, który symbolizuje przyjaźń ludzi i zwierząt. Figurka baranka symbolizuje Jezusa Chrystusa. Zdarza się, że do wielkanocnych koszyczków trafie jeszcze wiele innych potraw. Ale zazwyczaj są to już pomysły własne Polaków. Koszyk wypełniony pokarmami przykrywamy białą serwetką.

Poświęcone pokarmy stawiamy na świąteczny stole. W wielu domach jest zwyczaj, że śniadanie wielkanocne zaczynamy od podzielenia się poświęconym jajkiem. Jest to zwyczaj podobny do bożonarodzeniowego zwyczaju dzielenia się opłatkiem.


Jakie zabawy przygotować dla dzieci na Wielkanoc?
Pisanki Wielkanocne – sposoby na przygotowanie wielkanocnych jajek
Jakie dania z jajek przygotować na Wielkanoc?
Jak ozdobić dom na Wielkanoc?
Szynka na Wielkanoc - sprawdź, jak ją zrobić
Jak zrobić pasztet wielkanocny?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.