Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Wielkanoc » Mazurek – ciasto wielkanocne, Jak zrobić wielkanocnego mazurka

Jak zrobić wielkanocnego mazurka?

Według tradycji na każde święto przypadają specyficzne, specjalnie przygotowywane, potrawy i ciasta. Zwykle są to potrawy smaczne, lubiane, cieszące się niesłabnącą sympatią. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W którym z polskich domów nie jadło się typowego żurku, uszek z grzybami lub świątecznego mazurka. Pomimo że potrawy te są typowe, to nigdy nam się nie znudzą – są częścią tradycji, a bez nich święta byłyby niepełne.

Jak zrobić mazurka na święta wielkanocne?

Będzie potrzebne:

400 g mąki,
kostka masła,
150 g cukru pudru,
ok. 100 g zwykłego cukru,
5 jajek (podzielonych na białka i żółtka),
ok. 100 g wiórków kokosowych.

Najpierw trzeba rozdzielić jajka – osobno białka, osobno żółtka. Żółtek wystarczyłoby nawet 2 -3, ale aby nie marnować można użyć wszystkich pięciu.

Mąkę, masło (miękkie, ale nie stopione), żółtka i cukier puder zagniatamy na ciasto. Nie powinno być zbyt tłuste i klejące, wtedy należy dodać mąki. Nie powinno być też za kruche – wtedy należy dodać nieco masła. Ciasto powinno mieć idealną konsystencję – nie kleić się, być lekko kruche, dość ciężkie.

Ciasto formujemy w kulę i na chwilę odkładamy do lodówki. W tym czasie robimy pianę z białek. Piany im więcej tym lepiej, dlatego 5 białek to minimum. Ubijamy pianę na sztywno (sprawdzamy to odwracając miskę z pianą do góry dnem – jest to ryzykowny, ale najlepszy sposób), a następnie dodajemy do niej cukier (zwykły) oraz wiórki kokosowe i mieszamy razem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na ciasto wykładamy pianę i mazurek jest gotowy do pieczenia. Wkładamy go do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Jeśli piana się za bardzo przypieka – można ją przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu  mazurek można dowolnie przystroić.


Śmigus Dyngus - oblewaj zgodnie z tradycją lanego poniedziałku
Jakie życzenia wpisać na kartkę wielkanocną?
Ciasta na Wielkanoc - sprawdź przepisy!
Jak się przygotować do Świąt Wielkanocnych?
Tradycyjne wielkanocne śniadanie? Przeczytaj jak ustalić menu!
Koszyk Wielkanocny - jak przygotować Święconkę?
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.