Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Wielkanoc » Pasztet na Wielkanoc, Jak zrobić pasztet wielkanocny

Jak zrobić pasztet wielkanocny?

Kolejne tradycyjne danie, nieco zapomniane, to typowy, wielkanocny pasztet. Jest to klasyczny pasztet mięsny. Niektórzy na święta robią pasztety z królika, które niewątpliwie są pyszne, ale ponieważ nie każdy ma dostęp do króliczego mięsa, proponujemy przepis na pasztet wieprzowo–drobiowy.

Do wykonania tradycyjnego pasztetu

Będzie potrzebne:

1,5 kg łopatki wieprzowej,
750 g surowego boczku,
500 g wątróbki cielęcej lub drobiowej,
2 suche bułki,
1 cebula,
2 duże marchewki,
1 seler,
3–4 listki laurowe,
7–8 ziaren ziela angielskiego,
sól,
imbir,
gałka muszkatołowa,
4 jajka.

Mięso kroimy, podobnie boczek. Wkładamy do zimnej wody, dodajemy warzywa w całości i gotujemy do miękkości, tak jak rosół. Do gotowania dodajemy listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, ale nie wszystkie. Wystarczą 2–3. Oczywiście należy zbierać szumowiny i całość gotować tyle, ile klasyczny rosołek.

Kiedy rosół się gotuje, kroimy wątróbkę. Potem dusimy ją 10 min. w wywarze z mięsa (w kilku łyżkach wywaru). Z pozostałego rosołu wyciągamy warzywa i mięso, namaczamy w nim bułki. Muszą nasiąkać około 5 minut.

Ugotowane mięso, które wyjęliśmy z wywaru musi wystygnąć, tak samo podduszona wątróbka. Ostudzone mięso i wątróbkę mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Do nich dodajemy bułki, które mielimy na końcu i tylko jeden raz. Do   masy mięsnej dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i zagniatamy jak ciasto. Wyrobione przekładamy do natłuszczonych keksówek i pieczemy około godziny w 200 st. C.

Pasztet jest gotowy, kiedy jest podpieczony, rumiany i bez problemu można go kroić.


Jak zrobić żurek na Wielkanoc?
Jak zrobić wielkanocne jajka czekoladowe?
Jak zrobić paschę wielkanocną?
Jak zrobić ozdoby wielkanocne?
Jakie życzenia wpisać na kartkę wielkanocną?
Jak się przygotować do Świąt Wielkanocnych?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.