Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Wielkanoc » Pascha – przepis, Jak zrobić paschę wielkanocną?

Jak zrobić paschę wielkanocną?

Pascha to słodka wielkanocna potrawa. Pochodzi z kuchni ukraińskiej lub rosyjskiej. Przygotowuje się ją z twarogu lub z mleka, śmietany, cukru, wanilii i dodatkiem bakalii. Jest wiele przepisów na paschę. W większości powtarzają się, oprócz wyżej wymienionych składników, masło, żółtka.

Pascha na wielkanocnym stole pojawia się teraz rzadziej. Wynika to zapewne z tego, że przyrządzenie tej potrawy jest dość trudne, ale zapewniamy, że jak najbardziej możliwe. Składniki paschy powinniśmy mieszać ręcznie, miksery odstawiamy na półkę. Ważne jest także z jakiego twarogu korzystamy. Musi być świeży i tłusty. Kiedyś gospodynie robiły twaróg same, stąd brał się niepowtarzalny smak paschy. Dziś musimy radzić sobie kupując gotowy produkt. Oczywiście pascha wyjdzie nam nawet jeśli użyjemy miksera i kupnego sera, ale jeśli chcemy przyrządzić tradycyjną wielkanocną potrawę, możemy spróbować sił w tradycyjnej kuchni.

Czego potrzebujemy do zrobienia paschy?

Będzie potrzebne:

pół kilograma twarogu,
kostkę masła,
trzy żółtka,
pół szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy,
szklankę śmietany (dobrze, żeby była tłusta),
bakalie. (np. migdały, rodzynki, orzechy i kandyzowane owoce)

Uwaga:

Tradycyjna pascha była kiedyś obowiązkowym daniem na wielkanocnym stole. Główne składniki paschy to jaja i mleko, które w świątecznej symbolice miały nawiązywać do wiosennego odrodzenia się przyrody i życia. Paschy przygotowywano tylko na Wielkanoc. Warto pamiętać o tym słodkim daniu, bo jest może kaloryczne, ale jest to bez wątpienia niezwykle smaczny deser.

Zaczynamy powoli ucierać ser z masłem, żółtkami i cukrem. Dodajemy kolejne porcje składników i mieszamy je. Na końcu dodajemy śmietanę i bakalie. Z otrzymanej masy układamy stożek albo korzystamy z foremek (kształy zależą od nas). Gotowy deser wyjmiemy z foremki bez problemu jeśli wyścielimy ją gazą. Pojemniki z paschą wstawiamy do lodówki, bo paschy się wprawdzie nie piecze, ale trzeba ją schłodzić w lodówce przynajmniej 12 godzin.

W niektórych przepisach zamiast twarogu do przygotowania paschy wykorzystywane jest mleko. Mleko gotujemy z wanilią. Do gorącego mleka dodajemy żółtka i śmietanę. Kiedy składniki dokładnie wymieszają się, odstawiamy do ostygnięcia, wlewamy do woreczka i zostawiamy na noc do ścieknięcia. Rano mamy gotowy serek. Dodajemy do niego kolejne składniki: roztopine masło, bakalie, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Z gotową masą postępujemy tak jak w pierwszym przykładzie.

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.