Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Wielkanoc » Baranek wielkanocny - ciasto, Jak upiec wielkanocnego baranka

Jak upiec baranka wielkanocnego? Przepis na ciasto

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Olchowska

spec. działu: Okoliczności, Podróże

dodano: 2011-05-26 10:02:17

wyświetleń: 5735

Słowa kluczowe

zobacz również

Baranek wielkanocny powinien znaleźć się w koszyczku ze święconką i na świątecznym stole. Możemy upiec ich więcej i rozdawać znajomym, na pewno ucieszą się z nich dzieci. Do przygotowania ciasta potrzebujemy foremki w kształcie baranka. Samo ciasto możemy przygotować w oparciu o wiele przepisów.

Foremki do wypieku baranków są dostępne w sklepach w różnych rozmiarach i cenach. Są gładkie i karbowane. To wydatek kilkudziesięciu złotych, ale za to taka foremka będzie nam służyła przez wiele lat.

W przypadku ciasta na wielkanocnego baranka możemy eksperymentować. Piekąc nasze baranki możemy skorzystać z przepisu, który jest zazwyczaj dodawany do foremek albo możemy spróbować włożyć do foremek ciasto według przepisów, które już znamy. Przydadzą się na pewno przepisy na różne babeczki. Poniżej kilka propozycji na ciasto do wielkanocnych baranków:

1 przepis:

4 jajka,
200 g masła,
200 g cukru,
270 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Ucieramy masło z cukrem. Do jednolitej masy zaczynamy dodawać jajka. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Wkładamy do nich ciasto, zamykamy i pieczemy w 180 stopniach.

 

2 przepis:

3 jajka,
1 żółtko,
125 g cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
75 g masła,
25 g mąki ziemniaczanej,
125 g mąki pszennej.

Z jajek, żółtka i cukrów ubijamy puszystą masę. Do gotowej masy dodajemy mąkę (najlepiej wcześniej wymieszać mąki ze sobą). Póżniej dodajemy masło, które wcześniej powinniśmy rozpuścić. Gotowe ciasto wkładamy do foremek i pieczemy około 30 minut.

 

3 przepis. Czekoladowy baranek:

75 g czekolady gorzkiej,
75 g masła lub margaryny,
75 g cukru, 2 jajka,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
100 g mąki pszennej,
25 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Z masła, cukru i cukru waniliowego i z soli ubijamy masę. Później zaczynamy dodawać jajka i rozpuszczoną, ale chłodną czekoladę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Przyda się teraz mleko, które wlewamy i mieszamy wszystkie składniki. Gotowe ciasto nakładamy do foremek i pieczemy około 30 minut.


Po upieczeniu baranków możemy ściąć odrobinę spód, by móc je postawić. Gotowe baranki możemy ozdabiać. Przyda się lukier, cukier puder czy czekolada. Ostateczny wygląd baranka zależy wyłącznie od nas.

 

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.