Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Boże Narodzenie » Przepis na pierniczki świąteczne, Jak upiec ciastka pierniki

Przepis na pierniczki świąteczne

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-20 14:04:07

wyświetleń: 12575

Słowa kluczowe

zobacz również

Piernik jest bez dwóch zdań ciastem świątecznym. Najlepiej zrobić go z tydzień wcześniej, aby poleżał, dojrzał, jak mawiają babcie. A pierniczki to nic innego jak inna odsłona piernika.

Małe, pyszne, takie na jeden gryz i można zrobić wszystkie wymarzone, świąteczne kształty. Choinki, gwiazdki... Pierniki nie są trudne i nie można ich zepsuć.

Będzie potrzebne:

¼ szklanki miodu,
połowy kostki masła (miękkiego),
½ szklanki cukru pudru (zwykły albo brązowy też może być),
jajko,
2 i ¼ szklanki mąki,
łyżeczkę sody,
1-2 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika (dostępna w sklepach spożywczych), jest taka sama jak do grzańca.

Musimy wymieszać składniki. Jest kilka technik, jednak niezawodne jest zmieszanie najpierw suchych składników – mąki, cukru, sody, kakao i przyprawy. Potem w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód – uwaga, aby się nie przypaliło i nie zawrzało! Kiedy masło i miód będą właściwie płynne, łączymy je z suchymi składnikami mieszając mikserem. Do tego dodajemy jajko. Ciasto z jajkiem już trzeba zagnieść – będzie zbyt ciężkie i twarde, by je mieszać mikserem. Zagniecione musimy jeszcze rozwałkować. Kiedy ciasto przykleja się do wałka, możemy lekko posypać wałek mąką, to powinno pomóc. Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3 mm i wycinamy ciastka. Można wycinać nożem lub specjalnymi foremkami. Piernikowe ciasto świetnie się nadaje do wycinania ciekawych kształtów, bo nie rośnie za bardzo, więc ciastka nie tracą kształtu, tak jak to jest przy choćby maślanych czy pieguskach.

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem płaskiej i dużej blasze. Powinny się piec jakieś 10 minut w 180 stopniach, ale zależy to od ich grubości i indywidualnych upodobań – pierniczki mogą być bardziej miękkie lub bardziej spieczone.

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.