Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Okoliczności » Boże Narodzenie » Sałatka na Święta Bożego Narodzenia, Przepis na wigilijną sałatkę

Przepis na bożonarodzeniową sałatkę

Spotkania przy świątecznym stole to uwielbiana przez Polaków tradycja. Rozmowy, chwile wzruszeń, rodzinna atmosfera - pozwalają zapomnieć na chwilę o szarości życia codziennego i …oddać się konsumpcji dań pani domu. Co roku po świętach walczymy ze skutkami obżarstwa i obiecujemy sobie, że za rok pohamujemy wilczy apetyt. Przychodzą następne święta, a my – widząc suto zastawiony stół – zapominamy o składanych obietnicach.

Posiłki przygotowywane na świąteczne dni są eleganckie, wystawne, a ich smak na długo pozostaje w pamięci. Do tego opisu pasuje sprawdzona sałatka, która w sam raz nadaje się na bożonarodzeniowy stół.

Jest to wariacja na temat popularnej sałatki jarzynowej, wielokrotnie przygotowywana. Ma więcej składników, które układa się warstwowo. Mieszanka kolorów będzie widoczna, gdy sałatkę podamy w przezroczystym naczyniu.

Zaczynamy!

Będzie potrzebne:

fasolka szparagowa zielona i żółta
6 średnich jajek
duży słoik majonezu
4 średnie jabłka
keczup
2 średnie cebule
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka groszku
słodka papryka w proszku

Uwaga:

Ze względu na wielość składników, przystawki tej nie należy przyrządzać dużo wcześniej przed przyjęciem.

Kiedy skompletujemy wszystkie niezbędne składniki, układamy kolejne warstwy sałatki:

1 warstwa: ugotowana na parze fasolka szparagowa (można od razu zmieszać kolory)
2 warstwa: ugotowane na twardo i pokrojone jajka
3 warstwa: warstwa majonezu, która przykryje jajka
4 warstwa: drobno pokrojone jabłka
5 warstwa: warstwa keczupu, która przykryje jabłka
6 warstwa: kukurydza
7 warstwa: drobno pokrojona cebula
8 warstwa: majonez
9 warstwa: czerwona fasola
10 warstwa: majonezu
11 warstwa: kilka szczypt słodkiej papryki

Przyrządzoną sałatkę doprawiamy, tylko jeśli gustujemy w bardzo ostrych smakach. Warto jednak wcześniej ją skosztować i ocenić niezbędność soli czy pieprzu. Poszczególne składniki uzupełniają się wzajemnie, tworząc oryginalny i pyszny smak.

Smacznego!


Jak przygotować wigilijną zupę makową?
Miękkie pierniczki bożonarodzeniowe
Przepis na makowiec wigilijny
Kapusta z grochem i grzybami - danie na stół wigilijny
Aromatyczny piernik świąteczny
Sprawdzony przepis na karpia wigilinego
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.