Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Przepis na zupę rybną, Jak ugotować zupę rybną

Zupa rybna z wyspy Texel - przepis na coś ciekawego na obiad!

Zupa rybna smakuje najlepiej jesienią i zimą. Jest gęsta i pożywna, dlatego wspaniale wzmocni nasz organizm w zimne dni.

Będzie potrzebne:

1/2 kg ryby morskiej (może być dorsz),
1/2 korzenia selera,
1 duża cebula,
21 ząbków czosnku,
150 g sera feta,
2 pomidory,
1 duża marchewka,
30 g masła,
1 puszka białej fasoli,
1 kostka rosołowa,
sos tabasco lub worcestershire,
2 łyżki natki pietruszki,
świeża bagietka
  • 1 Oczyszczamy marchewkę i seler, obieramy cebulkę, siekamy wszystkie warzywa.
  • 2 Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim seler, cebulę, marchewkę. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek.
  • 3 Pomidory obieramy ze skórki i dzielimy je na ćwiartki.
  • 4 Do warzyw na patelni dodajemy fasolkę i pokrojone pomidory. Dokładnie mieszamy.
  • 5 Na wierzchu warzyw układamy ryby.
  • 6 Do całości dodajemy dwie szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową (najlepiej bulion warzywny).
  • 7 Mieszaninę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 20 minut.
  • 8 Po tym czasie możemy zająć się doprawianiem potrawy. Dodajemy do niej również sos.
  • 9 Na desce kroimy fetę (najlepiej w małą kostkę).
  • 10 Zupę podajemy w kokilkach, posypaną natką pietruszki i serem.
ag spec

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.