Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Zupa rybna z dorsza - przepis, Jak ugotować zupę rybną

Zupa rybna z dorsza - przeczytaj przepis!

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-24 11:31:21

wyświetleń: 22739

Słowa kluczowe

zobacz również

patron porady:
Kuchnia Ireny i Andrzeja

Kuchnia Ireny i Andrzeja
Zupa rybna jest mało popularna. Być może jest to efektem tego, że jest gotowana na rybich łbach, co nie jest zbyt apetyczne i nieestetyczne.

Zupę z dorsza gotować będziemy na głowie z ryby. Można zrobić ją na całej rybie lub małych kawałkach.
Na zupę

Będzie potrzebne:

dorsz (cały, wypatroszony),
porcja rosołowa włoszczyzny,
pomarańcza,
śmietana,
przyprawy: koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa,
kostka rosołowa.

Zaczynamy od zrobienia wywaru rybnego. Możemy zrobić to dwojako. Możemy ugotować rybę w całości – o ile zmieści nam się w garnku. Wtedy po ugotowaniu wyjmujemy ją i dzielimy na części – wyrzucamy łeb, ogon, skórę, zostawiamy jedynie mięso. Możemy natomiast podzielić rybę na surowo. Filetujemy ją, odcinamy głowę. Wywar gotujemy na głowie, skórze, ogonie. Mięso, które nam zostanie możemy zrobić w dowolny sposób (najlepiej podsmażyć tylko z solą, pieprzem i oregano).

W obu wypadkach musimy rybę dokładnie umyć i ugotować – z kostką rosołową, w około 1,5 l wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pomarańczę. Potrzebujemy 5 plastrów pomarańczy (oczywiście pomarańczę musimy wcześniej wyparzyć).

Kiedy wywar się pogotuje ok. 20 minut, wyciągamy rybę i bardzo dokładnie przecedzamy bulion. Można to zrobić nawet 2 czy 3 razy. Do przecedzonego wywaru wkładamy obrane, umyte warzywa. Mogą być w całości, a można je pokroić na kawałki. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, zabielamy zupę śmietaną, doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, imbirem.

Zupę podajemy z makaronem, lanymi kluskami lub ryżem. Dobrze ugotować makaron lub ryż w zupie, aby smaki się połączyły. Do zupy przed podaniem dodajemy mięso z dorsza, które osobno smażymy i doprawiamy solą i pieprzem (niezależnie czy gotowaliśmy je w zupie czy nie).

 

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Fińska zupa rybna
Do zrobieni pysznej zupy rybnej rodem z Finlandii będziemy potrzebowali:

400-500 g dorsza lub innej białej ryby (może też być 200 g ryby i 250 g owoców morza)
4-5 porkojonych w kostję ziemniaków
1 cebula (pokrojona w kostkę)
8-10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
2 marchewki (krojone w słupki)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka bulionu rybnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 litr wody
1 gałązka tymianku lub liście bazylii, 

Mogą się nam również przydać:
brokuły, kalafior, kawałek selera, szczypiorek, natka pietruszki

Zabieramy się do pracy. Ziemniaki smażymy razem z cebulka na olowie z oliwek. Dodajemy wodę oraz bulion rybny, czosnek, suszone pomidory i tymianek (bazylię). Gotujemy około 10 minut.

W tym momencie musi podjąć ostateczną decyzję o dodaniu do zupy brokułów czy kalafiora. Nastąpił bowiem czas ich dodania do zupy. Razem z nimi dodajemy marchewkę i gotujemy wszystko przez 5 minut.

Teraz przyszedł czas na seler, który dodajemy (lub nie) i gotujemy w zupie przez około 3-4 minuty.

Następnioe zajmujemy siev rybą, którą kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, gotując ją przez ok 5-7minut.

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Zupę serwujemy z chlebem, ze szczypiorkiem i natką pietruszki.

Na końcu dodajemy sok z cytryny. Zupę serwujemy z chlebem z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.

 


Sezonowa zupa dyniowa - spróbuj! Poznaj przepis!
Jak ugotować kapuśniak z młodej kapusty?
Przygotuj czarną polewkę! Przepis na czerninę
Jak przyrządzić tajską zupę? Poznaj przepis!
Jak ugotować zupę pomidorową?
Przepis na tarator - bułgarski chłodnik! Sprawdź!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.