Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Przepis na rosół drobiowy, Jak ugotować rosół

Tradycyjny rosół drobiowy - jak u mamy! Sprawdź przepis!

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-08-12 13:25:28

wyświetleń: 13721

Słowa kluczowe

zobacz również

Rosół jest tradycyjną polską zupą. Jest doskonały na wszelkiego rodzaju przeziębienia, grypy czy inne dolegliwości związane z osłabieniem układu odpornościowego. Rozgrzewa, wzmacnia i działa napotnie. Ale nie tylko. Przez wieki stał się już niemal obowiązkowym daniem na domowych , świątecznych obiadach, wszelkiego rodzaju uroczystościach, takich jak wesela, komunie czy chrzciny.

Sekret w przygotowaniu dobrego rosołu tkwi w przestrzeganiu nie jednej, ani trzech zasad w kwestii jego gotowania. Jest ich bowiem niemal tyle, ile gotujących go kucharek. Na szczęście wystarczy przestrzegać przynajmniej kilku, najważniejszych i najbardziej podstawowych, aby ugotować wspaniały i smaczny rosół. Jednak bez względu na sposoby i metody jego gotowania, podstawą jest tutaj mięso, wołowe lub z kurczaka. Co więcej, doskonale smakuje również z dodatkiem obu tych mięs. Jednak najbardziej tradycyjny jest  rosół z kury.

Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

1 niezbyt duża kura,
włoszczyzna, a więc marchewka, kapusta, 1 cebulki, seler, pietruszka oraz jej nać,
czarny pieprz do smaku, sól,
ewentualnie jedno jajko, jeżeli rosół wyjdzie zbyt mętny.

Przystępując do gotowania w pierwszej kolejności należy dokładnie opłukać mięso, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, podzielić na części i zalać zimną wodą. Dopiero wtedy rozpocząć gotowanie, na niezbyt dużym ogniu. Chwilę po zagotowaniu należy z powierzchni zupy zebrać wytworzony na niej tzw. szum, czyli pozostały brud i osad z mięsa, którego nie udało się usunąć podczas czyszczenia. Kiedy mięso chwilę się już pogotuje i lekko zmięknie, można dodać warzywa. Dzięki temu nie rozgotują się one na papkę i nie zabiją kwintesencji smaku rosołu. Najlepiej dodać warzywa w całości. Pokroić je można po ukończeniu gotowania i wrzucić z powrotem do zupy lub dodawać domownikom bezpośrednio na talerz, jeżeli zechcą.

Podstawą rosołu jest nie tylko niewielka ilość tłuszczu ale także piękny, złocisty kolor. Zatem jeżeli rosół wyjdzie zbyt blady dobrze jest wrzucić do niego lekko podpieczoną cebulkę. Pieczemy ją albo na suchej patelni, uważając żeby jej nie spalić, ponieważ nie będzie nadawała się do rosołu, lub też nabijając ją na widelec i opalając bezpośrednio nad ogniem palnika. Można również wrzucić całą niewielką cebulkę do rosołu w łupince, jednak dobrze jest ściągnąć jej pierwszą warstwę, aby nie zabrudzić rosołu.

Dobry rosół powinien gotować się około 2 godzin na wolnym ogniu. Wtedy ze wszystkich składników wydobędzie się niepowtarzalny aromat, który nada intensywny smak zupie. Na koniec, jeżeli nie jest on zbyt przejrzysty, a co więcej mętny, należy dodać do niego białko. Wbić je do gotującego się jeszcze rosołu i wyjąć kiedy się zetnie.

Rosół należy podawać bardzo gorący, z makaronem posypanym z wierzchu świeżą nacią pietruszki. Jednak w wielu regionach Polski jada się go również z ryżem, a nawet z ziemniakami.


Pożywna i smaczna zupa z czerwonej soczewicy! Przepis!
Jak ugotować barszcz? Poznaj sekret!
Zupa rybna z wyspy Texel - przepis na coś ciekawego na obiad!
Tradycyjny krupnik - przepis, opis przygotowania, podawania!
Przepis na pyszną zupę neapolitańską! Sprawdź!
Przepis na zupę z liści rzodkiewki - spróbuj odmiany w kuchni!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.