Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Grochówka , Jak ugotować grochówkę

Spróbuj ugotować grochówkę! Z nami to proste!

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-08-10 14:03:11

wyświetleń: 8817

Słowa kluczowe

zobacz również

patron porady:
Kuchnia Ireny i Andrzeja

Kuchnia Ireny i Andrzeja
Grochówka to tradycyjna wojskowa zupa, podawana jednak nie tylko w koszarach, ale także na różnego rodzaju masowych imprezach. Poza tym doskonale pasuje do dnia spędzonego w plenerze. Jej podstawę, poza niektórymi mogącymi się zmieniać składnikami, stanowi łuskany groch, wędzonka, czosnek i majeranek.

Przygotowanie grochówki to stosunkowo prosta sprawa, zupa praktycznie robi się sama, co jakiś czas trzeba jedynie wrzucać do niej poszczególne składniki i często mieszać, ponieważ groch lubi przywierać do dna.

Przepisów na grochówkę wbrew pozorom nie jest zbyt dużo. Różnią się one jedynie ilością i rodzajem dodawanych przypraw. Nie ma to jednak większego wpływu na jej smak, który zawsze jest niepowtarzalny. Poniżej prezentujemy chyba najbardziej uniwersalny przepis, w którym każda mniej lub bardziej wprawiona gospodyni wprowadzi jedynie niewielkie zmiany, na własne potrzeby i zgodnie z własnymi upodobaniami.

Do ugotowania tradycyjnej, pożywnej i smacznej wojskowej grochówki

Będzie potrzebne:

1,5 szkl. łuskanych połówek grochu,
1 marchewka,
niewielki kawałek selera,
1 cebula,
kawałek wędzonego boczku,
4 nieduże ziemniaki,
3 ząbki czosnku,
kilka łyżek mąki,
majeranek, listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego,
kostka rosołowa,
sól i pieprz do smaku.

Groch należy przed gotowaniem moczyć w zimnej wodzie około 2 godzin. Wcześniej należy go jeszcze wypłukać. Po upływie tego czasu należy zacząć gotować go w tej samej wodzie, wrzucając do niego kawałek boczku w całości. Dodać pokrojoną w półtalarki: marchewkę, starty seler, listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotować tak długo, aż groch całkiem się rozgotuje. Wtedy dodać również osobno ugotowane, pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, dodać pokrojoną drobno cebulkę, pokrojony w kostkę, ugotowany wcześniej i wyjęty z zupy boczek, podsmażyć. Później należy dodać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać i wsypać całość do gotującego się grochu z warzywami. Na sam koniec dorzucić do całości 3 starte ząbki czosnku, kostkę rosołową, doprawić pieprzem i już nie gotować.

Inny rodzaj grochówki, poza boczkiem, uwzględnia również możliwość dodania do niej cienkiej kiełbasy, którą początkowo również gotujemy z boczkiem i grochem w jednym garnku, a później wyjmujemy i podobnie jak w poprzednim przepisie podsmażamy na patelni z boczkiem i cebulką, a po dodaniu łyżki mąki wrzucamy z powrotem do zupy. Grochówka doskonale smakuje z chlebem lub chrupiącymi grzankami.

 

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Grochówka wojskowa

Do przygotowania zupy będzie nam potrzebne:

60 dag grochu (najlepiej już wyłuskanego)
40 dag boczku (uwędzonego)
40 dag kiełbasy
30 dag wieprzowiny
20 dag marchewki
30 dag ziemniaczków
pietrusza (natka i korzeń)
seler
1 listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
ząbek czosnku

Przed gotowaniem musimy namoczyć groch, dlatego warto rozpocząć przygotowania do grochówki wieczorem, aby gorszek mógł się spokojnie wymoczyć. Kiedy geroszek dostatecznie długo leżał w wodzie, gotujemy go  na pół miękko. Mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałeczki, smażymy na patelni. Kiedy jest już podsmażone, dodajemy do grochu.

Teraz kroimy (w małą kostkę) warzywa i dorzucamy do zupy. Następnie dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Przed podaniem do zupy wrzucamy natkę pietruszki.


Jak zrobić zupę jarzynową? Prosty przepis!
Jak ugotować barszcz? Poznaj sekret!
Przepis na krem ze szparagów - spróbuj!
Zupa rybna z dorsza - przeczytaj przepis!
Jak zrobić krem z bobu? To proste!
Masz ochotę na coś nowego? Spróbuj zupy bananowej! Przepis!
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.