Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Czernina - przepis, Jak zrobić czerninę

Przygotuj czarną polewkę! Przepis na czerninę

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-02-01 13:06:41

wyświetleń: 28069

Słowa kluczowe

zobacz również

Czernina to tradycyjna zupa gotowana jeszcze w różnych regionach Polski. To, co stanowi esencję jej smaku, jednych przyciąga drugich odpycha, gdyż kwintesencją zupy jest aromatyczny rosół ugotowany najczęściej na kaczce doprawiony kaczą krwią.

Czy jest ona smaczna? Z pewnością można potwierdzić słowa aprobaty wypowiadane przy talerzu czerniny, doprawionej w zależności od rejonu kraju suszonymi śliwkami, cukrem, ziołami: majerankiem, cząbrem, tymiankiem, podawanej z ziemniakami osobno ugotowanymi, makaronem jajecznym bądź ziemniaczanymi kluskami lub zacierkami.

Do jej przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 świeża kaczka
kilka żołądków kurczaka
kilka serc kurczaka
2 łapki kurczaka
1 cała pierś z kurczaka

włoszczyzna:

3 - 4 marchewki
1 pietruszka
2 grube plastry selera
gałązka lubczyku
gałązka zielonego selera
1 duża cebula
1 por
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól

kacza krew: na 1 litr rosołu ok. 200 ml krwi
ocet
1-2 łyżki mąki
1 gałązka suszonego cząbru

Kaczkę podzielić na części, opłukać, włożyć do dużego garnka. To samo uczynić z żołądkami, sercami, łapkami, z których trzeba obciąć pazurki, i piersią. Zalać mięso wodą do ¾ wysokości garnka, wstawić na duży gaz. Odszumowywać pianę powstałą podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 10-15 minut. Kiedy wydaje się, że piana już nie powstanie, dodać sól (ok. 1,5 łyżki), cebulę, por, ziarna przypraw, gałązki zieleniny, zmniejszyć płomień i gotować ok. 30 minut. Po czym wrzucić obraną i przekrojona jedynie wzdłuż marchewkę, całą obraną pietruszkę i plastry selera.

Wyjąć zieleninę i pora. Gotować do miękkości mięsa (ok. 2 godziny) na małym, ale nie malutkim gazie, można przykrywką przykryć rosół na jakiś czas, opierając ją tak, by nie zakrywała całej powierzchni garnka. Kiedy mięso jest miękkie, wyjąć je z rosołu, odłożyć na talerz i przykryć folia aluminiową, żeby nie ostygło. W garnuszku umieścić krew, wlać 2 - 3 łyżki octu, mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać wazówkę rosołu, rozrobić we krwi, dolać do reszty rosołu, włożyć gałązkę cząbru dokładnie wymieszać i zagotować. Spróbować. Jeśli wydaje się, że jest za mało wyraziste w smaku, doprawić octem i solą. Przed wlewaniem do wazy bądź do talerzy należy przecedzić czerninę przez sitko.

Jeśli chce się dodać śliwki suszone, wkłada się je wraz z krwią do rosołu lub rozkłada do talerzy i zalewa gorącą czerniną. Można także do talerza dosypać troszkę cukru.

czernina z kaczki przepisFot. Agnieszka Pietnoczka


Tradycyjny krupnik - przepis, opis przygotowania, podawania!
Nie cierpisz selera? Spróbuj ugotować z niego zupę! Przepis!
Zupa z migdałów? To pyszne! Poznaj przepis!
Hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho?
Polski smak - przepis na zupę ogórkową
Zupa fasolowa z ziemniakami - poznaj sekret polskiej kuchni!
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.