Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Zupa pieczarkowa, Przepis na zupę pieczarkową

Przepis na zupę pieczarkową

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-08-13 13:18:21

wyświetleń: 15885

Słowa kluczowe

zobacz również

Zupa pieczarkowa to doskonały posiłek dla wszystkich smakoszy wszelkiego rodzaju przepisów wykonanych na bazie grzybów. Poniżej przedstawiamy tradycyjny przepis na tę znaną polską zupę, drugi nieco bardziej rozbudowany i urozmaicony.

Do ich przygotowania

Będzie potrzebne:

I

30 dag pieczarek,
kilka ziemniaków,
1 mała cebulka,
kilka łyżek mąki,
kostka rosołowa,
bulion warzywny lub mięsny,
kilka łyżek śmietany,
zielenina (szczypiorek, natka pietruszki lub koperek).

II
1/2 kg pieczarek,
średniej marchewki,
małej pietruszki,
niewielkiego kawałka selera,
kawałka pora (około 20 cm),
1/3 kostki masła,
bulionu mięsnego,
około 5 ziemniaków,
śmietany oraz mąki do zagęszczenia

Uwaga:

Doskonałym uzupełnieniem każdego przepisu na zupę pieczarkową jest również świeży estragon. Należy dodać go do gotującego się bulionu, aby oddał swój aromat i smak.

I

Pieczarki należy dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. 1 małą cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pieczarki. Do tego wsypać małą łyżeczkę mąki i delikatnie podsmażyć. Tak przygotowane składniki dodać do bulionu i po zagotowaniu dołożyć śmietanę uważając, aby się nie zważyła. Przed podaniem posypać na talerzu zieleniną i podawać z gotowanymi osobno, pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dla uzyskania mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku zupy, siekaną nać pietruszki można dodać jeszcze w trakcie jej gotowania.

II

Wszystkie warzywa, poza ziemniakami i porem, należy zetrzeć na tarce do jarzyn. Masło rozpuścić na patelni, dołożyć do niego krojone warzywa i lekko poddusić, aby zmiękły. Po chwili dodać również cały kawałek pora, posolić do smaku i nadal dusić. Pod koniec dodać do warzyw drobno pokrojone pieczarki i przez cały czas delikatnie mieszać. Kiedy całość zacznie się ładnie rumienić, przełożyć do większego garnka, zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować do miękkości. Na samym końcu należy wyjąć z zupy por, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagęścić mąką i przed podaniem posypać zieleniną.

 

Zupę pieczarkową możemy podawać nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem lub chrupiącymi złoto-brązowymi grzankami. Możemy również posypać niewielką ilością tartego żółtego sera.


Masz ochotę na coś nowego? Spróbuj zupy bananowej! Przepis!
Jak zrobić krem z bobu? To proste!
Jak zrobić krem grzybowy?
Jak ugotować zupę rybną z karpia? Przepis!
Przepis na Saxe Coburg - zupę z brukselki
Przepis na zupę jagodową! Spróbuj!
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.