Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Zupa z czerwonej soczewicy, Jak zrobić zupę z soczewicy

Pożywna i smaczna zupa z czerwonej soczewicy! Przepis!

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-07-11 13:22:46

wyświetleń: 2469

Słowa kluczowe

zobacz również

Soczewica jest bardzo zdrowa. Dlatego też warto wprowadzać ją jak najczęściej do diety. Dziś pomysł na pyszną zupę z czerwonej soczewicy. Zapraszam!

Soczewicę wypłucz zimną wodą. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Soczewicę i warzywa zalej zimną wodą. Policz liście laurowe i ziarna ziela angielskiego i dodaj je do zupy - gdy zupa będzie już się nadawać do zmiksowania, łatwiej będzie ci wydobyć przyprawy, które nie powinny zostać rozdrobnione. Gotuj zupę na wolnym ogniu ok. 40 minut do godziny. Tuż po zagotowaniu na zupie pojawi się biała piana - to białko uwolnione przez soczewicę. Możesz ją zebrać, jednak nie zmienia ona w żaden sposób smaku czy konsystencji potrawy, dlatego wystarczy wmieszać ją z powrotem podczas gotowania. Gdy soczewica zmięknie, wyjmij przyprawy. Dodaj pomidory i zmiksuj całość. Dopraw curry i papryką, wrzuć rozgnieciony czosnek i dosól do smaku. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Możesz podawać zupę zabieloną lub bez śmietany - z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Będzie potrzebne:

1 szklanka czerwonej soczewicy
ziele angielskie (2-3 szt.)
2-3 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
puszka pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka curry
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól

 Jak zrobić zupę krem cebulowy?
Jak ugotować zupę - solankę? Sprawdź przepis!
Przepis na krem ze szparagów - spróbuj!
Przepis na bieszczadzką zupę ze śliwek! Sprawdź przepis!
Jak zrobić barszcz biały?
Przepis na zupę brokułową, nic dodać, nic ująć!
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.