Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Zupa truskawkowa - przepis , Jak zrobić zupę truskawkową

Masz ochotę na truskawki? Spróbuj zupy truskawkowej!

Sezon truskawkowy zaczyna się w Polsce na przełomie maja i czerwca. Pierwszy truskawkowy głód zaspokajamy zwykle, zjadając michę tych aromatycznych i słodkich owoców bez żadnych dodatków, ale potem przychodzi potrzeba wykorzystania urodzaju w sposób bardziej urozmaicony. Gdy już zatem znudziły ci się truskawki z bitą śmietaną, w czekoladowych czapeczkach, w sałatkach owocowych i warzywnych czy w cieście, możesz spróbować czegoś jeszcze - zupy truskawkowej.

Będzie potrzebne:

pół kilo truskawek plus 9-10 do dekoracji
pół szklanki cukru
łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
pół szklanki śmietany
laska cynamonu
makaron nitki
łyżeczka kakao

 

Ugotuj makaron z mała ilością soli i rozłóż go do talerzy lub miseczek. Truskawki odszypułkuj i umyj. Włóż do garnka i zalej litrem wrzącej wody. Wrzuć kawałek cynamonu i gotuj do zmięknięcia truskawek. Wyjmij cynamon. Przetrzyj przez sitko lub zmiksuj owoce, po czym całość dosłodź - najlepiej dodając cukier stopniowo, by zupa nie wyszła przesadnie słodka. Do zimnej śmietany wsyp mąkę i starannie rozmieszaj. Śmietanę dodaj do zupy, rozprowadź trzepaczką, żeby się nie zwarzyła i całość zagotuj, ciągle mieszając. Resztę truskawek pokrój w małe kawałki. Zupę nalej do talerzy i do każdego wrzuć garstkę pokrojonych świeżych owoców. Posyp odrobiną kakao i podawaj na ciepło lub na zimno, jako chłodnik.

 

ag spec

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.