Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Żurek w chlebie – przepis, Jak zrobić żurek w chlebie?

Jak zrobić żurek w chlebie? Przepis!

Tajemnicą smacznego żurku w chlebie jest dobry żur na zakwasie i dobre chlebki, do których wlejemy naszą zupę. Danie nie jest skomplikowane, a na pewno będzie smakowało domownikom i zaproszonym gościom.

Poniżej przedstawiamy jedną z wersji przygotowania żuru w chlebie:


Będzie potrzebne:

2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
biała kiełbasa,
wędzony boczek,
czosnek i cebula,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól, pieprz,
chrzan
zakwas (w tym przepisie potrzebujmy półtora litra zakwasu)

Wykonanie:

Warzywa kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek również w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy, drobno posiekaną cebulkę podsmażamy. W dwóch litrach wody gotujemy wszystkie składniki. Wlewamy zakwas. Dodajemy przyprawy. Doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy chrzan. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut. Zaprawiamy śmietaną.

Kupujemy okrągłe, nie za duże chlebki. Ważne by nie miały żadnych pęknięć. Ścinamy wierzch chlebków, powstanie dzięki temu mała przykrywka. Wydrążamy środek i smarujemy wnętrze chlebków białkiem. Wkładamy je do piekarnika (nagrzany do 180 stopni) i zapiekamy przez 10 minut. Chodzi o to, by ścięło się białko, a chlebek stał się bardziej chrupki.

Do tak przygotowanych miseczek z chleba wlewamy żur. Na górę możemy ułożyć ćwiartki jajek i posypujemy całość zieloną rzeżuchą.

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.