Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Zupa warzywna - przepis, Jak zrobić zupę jarzynową

Jak zrobić zupę jarzynową? Prosty przepis!

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-24 11:35:08

wyświetleń: 26940

Słowa kluczowe

zobacz również

Jarzynowa to tradycyjna polska zupa – kolorowa, zdrowa i smaczna. Jest tyle rodzajów jarzynowej i sposobów jej gotowania, ile gospodyń domowych. W każdym domu smakuje nieco inaczej, zależnie od tego, jak długo jest gotowana, jakich warzyw użyjemy, jak mocno zabielimy, przyprawimy itd.

Podamy przepis na prostą wersję zupy jarzynowej, przepis, który można zmieniać i wzbogacać. Na swoisty przepis-bazę

Będzie potrzebne:

kawałek drobiu – najlepiej nie porcji rosołowej, lecz konkretnego kawałka mięsa – może być filet, nóżka,
ziemniaki – około 0,5 kg,
0,5 kg marchewki,
3 pietruszki,
kalafior,
brokuł (możemy wybrać jeden z nich, bądź użyć obydwu),
mały kawałek selera,
śmietana 12%,
sól, pieprz,
trochę przyprawy warzywnej.

Warzywa musimy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kalafiora i brokuła dzielimy na różyczki. Mięso myjemy. Jeśli robimy zupę na udku to gotujemy je w całości, jeśli na piersi – kroimy ją najpierw na małe kawałki. Wkładamy mięso do wody (około 1,5 l) i gotujemy ze szczyptą przyprawy warzywnej. Możemy dodać przypraw takich jak do rosołu – ziele angielskie czy liść laurowy lub ugotować mięso w bulionie. Mięso gotujemy około 15 minut, potem dodajemy do niego warzywa.

Oczywiście przed dodaniem warzyw musimy zdjąć szumowiny. Warzywa dodajemy w określonej kolejności – najpierw ziemniaki, pietruszkę, selera. Nieco później marchewki. Na końcu, około 10 minut później niż ziemniaki, wrzucamy kalafiora i brokuła. Zupę gotujemy, aż warzywa zmiękną, około 20 minut (licząc od wrzucenia ziemniaków). Trzeba sprawdzić widelcem, kiedy warzywa będą gotowe – młode warzywa gotują się krócej. Kiedy warzywa będą miękkie zupa jest gotowa. Wystarczy zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.


Masz ochotę na pikantną i gęstą zupę? Przygotuj tajską laksę!
Jak zrobić wegetariańską zupę szczawiową? To proste! Spróbuj z nami!
Jak zrobić grzanki do zupy?
Jak zrobić krem kalafiorowy?
Jak zrobić zupę cytrynową?
Jak zrobić krem z bobu? To proste!
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.