Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Zupa borowikowa przepis, Jak zrobić zupę borowikową

Jak zrobić zupę borowikową?

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-11-08 15:06:09

wyświetleń: 21508

Słowa kluczowe

zobacz również

Borowiki są zarówno w Polsce, jak i w całej Europie jednymi z najbardziej cenionych grzybów. Ich aromatyczny i zwarty miąższ zachęca smakoszów do przygotowywania z nich pysznych sałatek, sosów, farszów do różnorodnych zapiekanek, czy tradycyjnych polskich dań wigilijnych.

Jednym z dań pozwalających na delektowanie się smakiem borowików jest smaczna zupa borowikowa.

Do wykonania zupy ze świeżych lub mrożonych grzybów będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

25-30 dag borowików
30 g masła
1 cebula
1,5 l wywaru jarzynowego lub mięsnego
2 łyżki śmietany 22%
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
natka pietruszki

Grzyby dobrze umyć i oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej pokrojone grzyby i dobrze poddusić. Do wywaru dodać pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, a także grzyby podduszone z cebulką. Wszystko razem zagotować, dosolić do smaku, zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać w miseczce z kilkoma łyżkami zupy i wlać do borowikowej.

Podawać posypaną cienko pokrojoną natką pietruszki z kromkami chleba lub małymi kostkami grzanek z pszennego chleba, podsmażonego wcześniej na małej ilości oleju.

Tak przygotowaną zupę można uzupełnić dodając przed grzybami pokrojone w kostkę ziemniaki, czy przez dołożenie do talerza ugotowanego osobno makaronu.

Inna wersją borowikowej, przyrządzaną w różnych regionach Polski na wigilijną kolację, jest zupa z suszonych grzybów. Do jej wykonania będzie potrzebne:

4-5 dag suszonych borowików
1 łyżka masła
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżki mąki
1 łyżka jarzynki
sól, pieprz


Grzyby zalać wodą (ok. ¾ litra) i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować je do miękkości w tej samej wodzie. Następnie zlać wywar, doprawić solą i pieprzem, dodać 0,5 l gorącej wody z rozpuszczoną jarzynką (kostka rosołowa) zagotować, a odcedzone grzyby drobno pokroić i włożyć do zupy. Śmietanę zmieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, powoli wlać do zupy i bardzo krótko pogotować.

 


Jak zrobić zupę jabłkową? To proste! Przeczytaj!
Nie cierpisz selera? Spróbuj ugotować z niego zupę! Przepis!
Jakie dodatki pasują do zup? Przeczytaj!
Jak ugotować zupę rybną z karpia? Przepis!
Masz ochotę na pikantną i gęstą zupę? Przygotuj tajską laksę!
Jak zrobić zupę ziemniaczaną?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.