Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Przepis na zupę pomidorową, Jak ugotować zupę pomidorową?

Jak ugotować zupę pomidorową?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-16 09:13:13

wyświetleń: 20990

Słowa kluczowe

zobacz również

Pomidorowa to klasyczna zupa, którą znamy z dzieciństwa. Obok zupy ogórkowej czy rosołu jest na stałe zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni. Zupę pomidorową lubimy i często do niej wracamy.

Do zrobienia zupy pomidorowej

Będzie potrzebne:

porcja rosołowa – kawałek drobiu,
porcja włoszczyzny,
kilka liści laurowych,
przecier pomidorowy,
puszka pomidorów,
12% śmietana do zabielenia,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól i pieprz.
Może nam się przydać kilka kropel przyprawy w płynie, cebula, odrobina soku z cytryny, szczypta cukru.

Zupę gotujemy jak rosół. Zaczynamy od zrobienia bulionu na mięsie z kurczaka, najlepiej na udkach bądź skrzydełkach, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zbieramy szumowimy, dodajemy przygotowaną (umytą i obraną) włoszczyznę, gotujemy. Trwa to około godziny – zależnie od tego, jakie mamy mięso. Po czasie, kiedy warzywa będą już gotowe doprawiamy zupę solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i delikatnie wlewamy do niej puszkę pomidorów. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i gotujemy. Zanim zupa zacznie wrzeć przelewamy kilka łyżek do garnuszka i zabielamy śmietaną. Oczywiście śmietanę wlewamy do zupy.  Zabieloną zupę gotujemy jeszcze chwilę i na końcu próbujemy. Teraz możemy ją doprawić – do tego mamy przyprawę w płynie, sok z cytryny, pieprz, sól, możemy dodać natkę pietruszki i bazylię. Jeśli nie ma wyraźnego koloru, zabarwiamy ją kilkoma łyżkami przecieru (należy uważać, żeby zupa nie była zbyt kwaśna).

Zupa pomidorowa najlepsza jest z lanymi kluskami lub z ryżem. Przepis na lane kluski można znaleźć tutaj:

Jak zrobić lane kluski?

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.