Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zupy » Kapuśniak z kiszonej kapusty, Jak ugotować kapuśniak

Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-24 11:13:49

wyświetleń: 16338

Słowa kluczowe

zobacz również

Kapuśniak jest jednym z filarów polskiej kuchni. Zrobienie go jest dość czasochłonne, ale wraca moda na slow food. Na zimę klasyczny kapuśniak jest najlepszą propozycją. Syci, rozgrzewa, cieszy.

Na spory garnek kapuśniaku potrzebujemy:

Będzie potrzebne:

kilogram kiszonej kapusty i nieco mniej niż kilogram wędzonego mięsa - najlepiej żeberek, ale może być schab, karkówka, boczek. Do tego 3 marchewki, 2 cebule, kilka ziemniaków, trochę suszonych grzybów dla smaku, przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz tłuszcz.
  • 1 Kapustnica

Najpierw namaczamy grzyby w szklance wody i ostawiamy na kilka godzin. Mięso myjemy, zalewamy ok. 2,5 litrami wody, dorzucamy do tego liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy. Mięso musi się gotować, aż zmięknie, zależnie od rodzaju mięsa trwa to nawet kilka godzin. W czasie gotowania, niezależnie jak długiego, pamiętajmy o ściąganiu na bieżąco z wody szumowin. Kiedy mięso będzie miękkie musimy wyjąć je z wody i pokroić na drobne kawałki. Jeśli mamy mięso z kością, to teraz jest czas, aby ją wykroić, podobnie skórę. Bulion, który powstał klarujemy z szumowin.

Przygotowujemy warzywa i kapustę - warzywa myjemy, kroimy w kostkę, kapustę kilkukrotnie płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna, i szatkujemy. Wrzucamy kapustę do wywaru z mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy ją póki co tylko kminkiem. Możemy dodać jeszcze jeden liść laurowy. Wyciągamy z wody grzyby i kroimy je drobniutko. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - trzeba na nim podsmażyć cebulę z grzybami. Gdy cebula się zezłoci wrzucamy ją do kapusty, w tym samym czasie wrzucamy też marchewkę. Dusimy nadal, aż marchewka będzie miękka.

Na drugim palniku gotujemy ziemniaki. Można ugotować je w kapuście, ale nie polecam tego sposobu - rozpadają się.

Kiedy wszystko jest gotowe - ziemniaki ugotowane, a marchewka w kapuście miękka, łączymy składniki - do kapusty wrzucamy ziemniaki, mięso, doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe. Trwa długo, ale efekt wynagradza pracę.

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.