Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Zapiekanka z makaronem wegetariańska, Przepis na zapiekankę bez mięsa

Wegetariańska zapiekanka z makaronem

Pyszny makaron z pomidorami, najlepiej smakuje z dużą ilością startego sera.

Wykonanie:

 

Będzie potrzebne:

500g makaronu penne,
Fot. sxc.huzapiekanka

2 opakowania pomidorów w puszce,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
250 g śmietany 18%,
kostka rosołu warzywnego,,
pieprz,
sól,
zioła - do smaku,
kostka sera.
  • 1 Cebulę pokrój drobno i wraz z rozdrobnionym przez praskę czosnkiem podsmaż na patelni.
  • 2 Pomidory z jednej puszki zmiksuj przy pomocy blendera i wlej na patelnie a pomidory z drugiej puszki całe wrzuć do cebuli i zmiksowanych pomidorów.
  • 3 Całość gotuj przez kilka minut i dodaj kostkę rosołu warzywnego. Gdy kostka się rozpuści, dodaj śmietanę, pieprz, sól oraz zioła i gotuj przez minutę.
  • 4 Makaron ugotuj al dente, odcedź i wrzuć na patelnię, całość wymieszaj dokładnie i zetrzyj pół kostki sera.
  • 5 Makaron z sosem przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzch zetrzyj pozostałą część sera.
  • 6 Naczynie włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 150 stopni.

Przepis na paprykę faszerowaną dla wegetarian
Jak przyrządzić dorsza z grilla?
Jak zrobić pilaw z cukinią?
Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej?
Rosół wegetariański
Jak zrobić zupę krem z brokułów?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.