Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Surówka z marchewki, Jak zrobić surówkę z marchewki

Surówka z marchewki

Kiedy zależy nam nie tylko na szybkim czasie przygotowania obiadu, ale także na jak największej ilości składników bogatych w witaminy – podajmy do obiadu surówkę z marchewki.

Świadomość jedzenia świeżych warzyw jest tak duża, że nie trzeba obecnie nikogo namawiać do
urozmaicenia obiadu warzywną surówką. Witaminy, błonnik, regulacja pracy jelit, wspomaganie trawienia to najczęściej wymieniane zalety surówki z białej lub kiszonej kapusty, kiszonego ogórka z cieniutkimi kawałkami cebuli i jabłka, buraczków czy właśnie z marchewki.

Najprostszym sposobem wykonania surówki z marchewki jest starcie warzywa na tarce z grubymi oczkami. W takiej wersji podaje się ją również w wielu restauracjach, barach i stołówkach.

Ciekawą propozycją jest, przygotowywana zwłaszcza zimą, surówka z marchewki, jabłka i korzenia selera. Do jej wykonania

Będzie potrzebne:

3 marchewki,
1 jabłko,
1 mały seler,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
sól i cukier do smaku.

Warzywa umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć jedne po drugim do miski na grubej tarce. Dodać śmietanę, doprawić solą i cukrem. Jeśli surówka wydawałaby się mało soczysta, należy dodać odrobinę śmietany.

Surówka z marchewki może być dla amatorów kulinarnych eksperymentów polem do popisu. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, by zagościła na stole w różnych odsłonach:
- śmietanę zastąpić majonezem lub jogurtem;
- zamiast selera dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora;
- zamiast selera i jabłka dodać pora i pokrojone w drobną kostkę pomidory;
- startą marchewkę wymieszać z łyżeczką (lub więcej) chrzanu ze słoiczka;
- startą marchewkę z jabłkiem doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i małą ilością oleju lub oliwy z oliwek.

Do jakich dań pasuje surówka z marchewki? W Polsce podaje się ją najczęściej do mięsa w sosie, pieczeni, kotleta schabowego, pieczonego kurczaka, ale także do kopytek ze skwarkami czy ziemniaczanych kotletów z sosem pieczarkowym.


Jak zrobić potrawkę z soczewicy?
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Coleslaw - sałatka z białej kapusty
Wypróbuj przepisy na koktajle warzywne
Surówka z porów - przepisy
Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.