Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Zapiekanka wegetariańska z ziemniakami, przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Zapiekanka z ziemniakami może zawierać wiele składników, które szczególnie lubimy. Ziemniaki mają to do siebie, że doskonale smakują w połączeniu z każdym warzywem czy sosem.

Wykonanie:

 

Będzie potrzebne:

0,5 kg ziemniaków,
zapiekanka Fot. sxc.hu

6 pomidorów,
4 cebule,
4 ząbki czosnku,
śmietana,
ser,
2 serki topione śmietankowe,
mleko,
sól,
pieprz,
przyprawy do smaku,
masło,
oliwa.
  • 1 Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu przez 15 minut, następnie obieramy je i kroimy w talarki.
  • 2 Pomidory myjemy, również kroimy w talarki. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę – smażymy 5 minut na rozgrzanej oliwie.
  • 3 Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, warzywa układamy warstwami.
  • 4 Na dno naczynia kładziemy talarki ziemniaków, smarujemy je śmietaną, następnie układamy usmażoną cebulę z czosnkiem i pomidory (i tak do wyczerpania produktów).
  • 5 Do garnka wlewamy 100ml mleka i rozpuszczamy w nim 2 serki topione, w razie potrzeby dolewamy mleka.
  • 6 Gotowym sosem polewamy zapiekankę, na wierch kładziemy plastry żółtego sera.
  • 7 Całość zapiekamy przez 30 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni, po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy przykrycie i pieczemy zapiekankę przez 10 minut.

Hummus – przepis
Przepis na tortillę wegetariańską
Jak zrobić pizzę wegetariańską?
Jak przyrządzić dorsza z grilla?
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów – przepis
Przepis na cukinię faszerowaną
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.