Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Surówka z kiszonej kapusty, Jak zrobić surówkę z kapusty

Kwaśne?! Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty należy do dań kuchni polskiej, które przyrządza się szybko i prosto. Swym kolorowym wyglądem i specyficznym zapachem może pobudzić apetyt u niejednego niejadka, a wartościami odżywczymi zachęcić każdego, kto szuka potraw pełnych witamin.

Kiszona kapusta ze względu na zawartość witaminy C, B, E, P, beta-karotenu i soli mineralnych powinna być często obecna w naszym jesienno-zimowym menu. Do przygotowania najbardziej znanej wersji surówki z kiszonej kapusty

Będzie potrzebne:

500 g kiszonej kapusty,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 jabłko,
4-5 łyżek oleju,
pół łyżeczki cukru,
szczypta zmielonego czarnego pieprzu,
sól.

Uwaga:

Tak przyrządzone surówki z kiszonej kapusty podajemy do mięsnych sosów, ugotowanych ziemniaków, smażonych kotletów, frytek, śląskich klusek czy kopytek z podsmażaną cebulką. W tradycyjnej polskiej kuchni są także nieodłącznym składnikiem dań ze smażonymi rybami.

Kapustę kiszoną trzeba pokroić na desce i razem z sokiem włożyć do miski. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, jabłko i pokrojoną w pół plastry lub w kostkę cebulę. Zalać olejem, posypać cukrem, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu spróbować i dodać tę z przypraw, której jest za mało. Odstawić na 10 minut.

Jabłko, marchewka i cebula to nie jedyne warzywa bądź owoce, które łączymy z kiszona kapustą. Interesującą propozycją jest surówka, do której dodamy czerwoną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki, a nawet kiszonego ogórka.


Przepis na sałatkę owocową z kremem pomarańczowym
Gotowanie na parze – zasady
Zdrowa kuchnia - przepis na ciastka owsiane
Jak zrobić zupę krem z kalafiora?
 Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami?
Jak zrobić kotlety z kapusty?
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.