Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Surówka z rzepy - przepis, Jak zrobić surówkę z rzepy

Jak zrobić surówkę z rzepy?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-27 15:03:58

wyświetleń: 24213

Słowa kluczowe

zobacz również

Rzepa jest prawdopodobnie najbardziej niedocenionym warzywem w naszym kraju. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu była podstawowym składnikiem wielu potraw, sałatek i dań. Współcześnie jej rola została mocno ograniczona. Niesłusznie. Jest to bowiem warzywo bardzo bogate w witaminy i składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podstawowymi witaminami, które znajdują się w rzepie są witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest to warzywo bogate w wapń, fosfor, żelazo i magnez.

Współcześnie najpopularniejszym daniem przygotowywanym na bazie rzepy są surówki. Do wykonania najprostszej z nich potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

30 dkg rzepy, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany lub niezbyt gęstego jogurtu oraz sól, pieprz i cukier do smaku

W pierwszej kolejności należy rzepę dokładnie wymyć, cienko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Startą rzepę należy wymieszać z drobno siekanym szczypiorkiem i jogurtem lub śmietaną. Pod sam koniec surówkę można przyprawić do smaku solą, pieprzem lub cukrem. Dla smaku można dodać również świeżo zgniecioną główkę aromatycznego czosnku zwykłego lub czosnku niedźwiedziego.

Do wykonania innej, bardziej urozmaiconej, ale nadal bardzo prostej w wykonaniu surówki z rzepy, potrzebna jest:

jedna biała rzepa, 2 duże lub 3 mniejsze jabłka, 3 łyżki kwaśnej śmietany lub niezbyt gęstego jogurtu, 2 łyżki majonezu oraz sól, pieprz i cukier do smaku.

Rzepę należy dokładnie wymyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Najpierw należy je wymyć, następnie obrać i zetrze na tarce o tej samej grubości oczek. Starte składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich śmietanę lub jogurt, trochę majonezu, dokładnie mieszamy, a pod sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać również szczyptę cukru, aby zabić nieco kwaskowaty smak jabłka.

Tak przygotowane surówki z rzepy są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych. Ponadto jest to bardzo tania, szybka i łatwa do wykonania surówka, którą po zrobieniu można przechowywać przez kilka dni w lodówce.


Hummus – przepis
Jak zrobić potrawkę z soczewicy?
Jakie owoce i warzywa kupować w sierpniu? Sprawdź!
W jaki sposób zrobić pieczywo bezglutenowe?
Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej?
Przepis na sałatkę owocową z brzoskwiń, jabłek i bananów
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.