Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Kotlety z kapusty - przepis, Jak zrobić kotlety z kapusty

Jak zrobić kotlety z kapusty?

Informacje o poradzie

Kotlety z kapusty to kolejne danie, którego nie darzymy zbyt wielką sympatią. Dzisiaj już nawet odchodzą w zapomnienie i robią je jeszcze chyba tylko babcie, a i to czasami, zastępując je bardziej współczesnymi potrawami. Czasami jednak może warto spojrzeć wstecz także w kuchni i spróbować czegoś, co powoli odchodzi do lamusa, a czego wiele osób z pokolenia współczesnych 25 latków nigdy w życiu nie jadła. Kotlety z kapusty czymś takim są. Są banalne w przygotowaniu.

Kapustę na początku oczywiście płuczemy i szatkujemy. Musimy ją ugotować do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedzamy wodę, czekamy aż kapusta przestygnie i szatkujemy ponownie. Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Rozbijamy jedno jajko, mieszamy je z solą i pieprzem oraz odrobiną tartej bułki, potem dodajemy cebulkę i mieszamy, a na końcu wlewamy to do poszatkowanej, ostudzonej kapusty. Ręką musimy zagnieść „ciasto”, ciężko mówić tu o cieście w dosłownym znaczeniu. Kiedy składniki równomiernie się połączą, dodajemy rozdrobnioną bułkę (tę z mleka), ponownie mieszamy – zagniatamy i już można formować kotlety. Cały proces przypomina robienie kotletów mielonych. Można jeszcze uformowane kotlety obsypać pieprzem po wierzchu. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju, aż będą złote, przypieczone tak jak lubimy. Kapustę gotowaliśmy wcześniej, więc tak naprawdę tylko panierka musi się zezłocić, by kotlety były gotowe.

Smaczne są z ziemniakami, zwłaszcza młodymi, ale można podawać je jako dodatek do mięs czy gulaszy.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Kotlety z kapusty

1/2 kg kapusty (biała lub włoska)
25 dag pieczarek
1 cebula
3 jajka
1 łyżka mąki
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
2 łyżki pietruszki (natka)
pieprz
sól
cukier

Przyrządzanie kotletów zaczynamy od pokrojenia kapusty na kawałki i obgotowania jej we wrzątku, który lekko solimy. Dodajemy do niego również odrobinę cukru.

Kiedy kapusta jest już gotowa, odcedzamy ją i odsączamy.

teraz zajmiemy się grzybami. Myjemy je, obieramy i siekamy. Następnie podsmażamy je na maśle wraz z cebulą, którą kroimy w drobną kosteczkę.

Kapustę mielimy wraz z pieczarkami w maszynce do mięsa. Do tek uzyskanej masy dodajemy dwa jajka, natkę pietruszki, kaszę mannę. Wyrabiamy na masę (ma się kleić do palców). Przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Formujemy kotlety, które spłaszczamy nożem i panierujemy w mące i roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z każdej strony.

 

Będzie potrzebne:

Potrzeba do nich główkę kapusty, białej, włoskiej – nie jest to ważne. Pieprz, sól, cebula, 2 jajka, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej do smażenia i bułka tarta do panierowania. I to wszystko.

Jak zrobić curry z soczewicy?
Jak zrobić krem porowy?
Jak zrobić tort naleśnikowy?
Jak zrobić potrawkę z soczewicy?
 Jak zrobić zapiekankę ze szparagami?
Jak zrobić zupę krem z brokułów?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.