Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Bułeczki orkiszowe – przepis , Jak zrobić bułeczki orkiszowe.

Jak zrobić bułeczki orkiszowe?

Informacje o poradzie

Wykonanie:

 

Będzie potrzebne:

5 g suchych drożdży,
bułeczki orkiszowe Fot. sxc.hu

łyżka cukru,
1,25 szklanki ciepłej wody lub mleka,
3 szklanki maki orkiszowej,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka suszonego rozmarynu,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka suszonego tymianku,
łyżeczka ziół prowansalskich,
3 łyżki oliwy.
  • 1 Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, sól i wszystkie zioła oraz ciepłą wodę lub mleko.
  • 2 Całość zmiksuj, następnie rozrabiaj ręcznie, aby ocenić, czy trzeba dodać mąki albo wody.
  • 3 Dodaj oliwę i nadal wyrabiaj ciasto dłońmi.
  • 4 Gdy ciasto będzie miękkie, rozciągliwe i nie będzie się kleić, przykryj je folią lub szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • 5 Z wyrośniętego ciasta uformuj średniej wielkości bułeczki, które następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6 Bułeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Jak zrobić koktajle mleczne?
Jak zrobić falafel?
Przepis na pierogi z soczewicą
Kebab dla wegetarian - sprawdź, jak zrobić kebeb bez mięsa!
Przepis na sałatkę owocową z kremem pomarańczowym
Masz w domu avocado? Zrób guacamole!
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.