Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Przyrządzanie szpinaku, Jak przyrządzić szpinak

Jak przyrządzić szpinak?

Szpinak jest rośliną uprawną w Polsce. I choć jest bardzo zdrowy, wielu z nas kojarzy się raczej ze zmorą z dzieciństwa, kiedy babcie i mamy wszelkimi znanymi sobie sposobami próbowały przekonać nas do zjedzenia choćby miseczki. I nic w tym dziwnego. Szpinak zawiera wiele witamin z grupy B, PP, A i C, zawiera również duże ilości przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas.

Szpinak może być spożywany przez cały rok, kiedy zaopatrzymy się w zapas mrożonek. Jednak najlepszy jest wiosną i latem, kiedy mamy go pod dostatkiem, stąd właśnie o tej porze roku tak szeroki wachlarz możliwości jeżeli chodzi o potrawy przyrządzane na bazie świeżego szpinaku. Do najbardziej popularnych należą sałatki, kanapki, drobne przekąski, makarony ze szpinakiem, pierogi, naleśniki, lasagne, omlety, ciasta francuskie, zupy czy nawet ryby i owoce morza. Jest również doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań wegetariańskich.

Pomimo nieocenionych wartości odżywczych szpinaku, aby się do niego nie zrazić i nim nie znudzić, należy odpowiednio go przyprawić. Najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście potrawy ze szpinaku świeżego, niemrożonego.

Przy zakupie szpinaku należy wybrać taki, który nie ma zniszczonych, połamanych ani przebarwionych liści. Przed jego przyrządzeniem należy go dokładnie wymyć, usunąć zwiędnięte, przesuszony listki i odciąć wszystkie ogonki. Następnie można szpinak pokroić, jednak nie jest to konieczne, ponieważ można zrobić to również po ugotowaniu. Najważniejszy w przygotowaniu szpinaku jest krótki czas jego gotowania. W rzeczywistości chodzi głównie o to, aby go sparzyć i ewentualnie przez chwilę utrzymać wysoką temperaturę. Stąd też stosuje się kilka metod doprowadzenia szpinaku do stanu nadającego się do spożycia.

Jedną z nich jest gotowanie na parze. Można użyć maszyny do gotowania na parze bądź skorzystać ze sposobów stosowanych jeszcze przez nasze babcie, takich jak gotowanie w sitku czy na ściereczce z gazy ułożonej na garnku z gotującą się wodą. Gotowanie w ten sposób powinno trwać aż do momentu gdy liście będą wyglądały na zwiędnięte. Zajmuje to około 2-5 minut.

Następnym krokiem jest przyprawienie szpinaku. Wcześniej należy go jednak posiekać, na dowolnej wielkości kawałki. Natomiast do przyprawienia stosuje się najczęściej podsmażony czosnek, zeszkloną cebulkę, czerwoną paprykę czy podsmażany imbir. Nie należy jednak zapominać o przyprawieniu go do smaku przyprawą warzywną i pieprzem. Doskonale sprawdza się również jego połączenie z serkiem feta czy różnego rodzaju serami pleśniowymi. Świetnie smakuje również w sosie do makaronu przyrządzony z czosnkiem, cebulą, serem i przyprawami do smaku.

Uwaga:

Szpinak można również przyrządzić w kuchence mikrofalowej. Należy włożyć go do żaroodpornego naczynia, podlać łyżką wody, przykryć i podgrzewać przez minutę.

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.