Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Surówki z białej kapusty, Jak zrobić surówkę z białej kapusty

Coleslaw - sałatka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty jest jedną z najbardziej powszechnie podawanych warzywnych dodatków do mięsnego lub rybnego dania ze względu na jej całoroczną dostępność.

Do wykonania smacznej surówki z białej kapusty

Będzie potrzebne:

pół główki białej kapusty,
1 średniej wielkości marchewka,
1 mała cebula,
pęczek natki pietruszki,
4-5 łyżek oleju lub oliwy,
1 łyżka octu, octu winnego lub ryżowego,
1/3 łyżeczki cukru,
ząbek czosnku,
sól, pieprz.

Uwaga:

Długi czas odstawienia surówki Coleslaw w chłodne miejsce jest potrzebny, aby kapusta zmiękła, a wszystkie smaki i składniki dokładnie się połączyły.

Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować (nożem lub za pomocą specjalnych tarek z nożykami do szatkowania), dodać startą na grubej tarce marchewkę, posolić dwiema sporymi szczyptami soli, lekko zgnieść rękami i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać do miski z kapustą cebulę pokrojoną w pół plastry i posiekaną natkę pietruszki. Olej, ocet, cukier, pieprz , zmiażdżony czosnek oraz 2 łyżki wody umieścić w małym słoiku, przykryć zakrętką i wstrząsając, dobrze wymieszać aż do połączenia składników. Warzywa polać sosem. Dobrze wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Odstawić całość na 10 minut. Wymieszać jeszcze raz i podać.

W wielu krajach Europy Zachodniej popularna jest surówka obiadowa z białej kapusty zwana Coleslaw. Tym, co różni ją od typowych surówek znanych w Polsce to sos z majonezu i słodkiej śmietany. Przygotowuje się ją na 12-18 godzin przed podaniem. Do jej sporządzenia

Będzie potrzebne:
pół główki białej kapusty,
1 średniej wielkości marchewka,
1 mała cebula,
pół łyżki cukru pudru,
25 ml śmietany 30%,
1 łyżeczka mleka,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.

dodatkowo:
2 łyżeczki śmietany i 1 łyżeczka majonezu.


Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie dodać do miski z kapustą startą na grubej tarce marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Śmietanę, mleko, majonez, sok z cytryny i cukier puder wymieszać w kubeczku i wlać do warzyw. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 12-18 godzin. Przed podaniem wymieszać surówkę z dodatkową porcją śmietany i majonezu.


Surówka z marchewki
Dieta bezglutenowa? Spróbuj naszych przepisów!
Warzywa sezonowe w maju? Sprawdź jakie wybrać!
Krem z zielonego groszku
Czy można dostać warzywa sezonowe w grudniu? Jakie?
Surówka z porów - przepisy
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.