Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Zdrowa Żywność » Bigos z cukinii – przepis, Jak zrobić bigos z cukinii

Bigos z cukinii - jak przyrządzić danie wegetariańskie?

Dla jednych to leczo, dla innych bigos. Warzywne, rozgrzewające danie, raczej do podania na gorąco, ale pasteryzowane w słoikach świetnie sprawdza się zimą.

Będzie potrzebne:

1 duża lub 2 małe cukinie,
zielona, żółta i czerwona papryka (można użyć warzyw w jednym kolorze, ale jeśli każda papryka jest inna, danie jest bardziej kolorowe),
30 dag pieczarek,
3–4 duże pomidory,
2 cebule,
olej do smażenia,
pęczek koperku,
sól i pieprz do doprawienia

Wszystkie warzywa trzeba odpowiednio przygotować. Najpierw umyć i obrać, a pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Pieczarek nie należy gotować wcześniej, tylko obrać. Warzywa też lepiej od razu pokroić – wszystkie w kostkę, mniej więcej takiej samej wielkości.

Oczywiście pestki wycinamy i wyrzucamy, jednak tym razem ze wszystkich warzyw poza cukinią – środek z cukinii rozpadnie się w gotowaniu, tworząc nasz bigos. Cebule należy pokroić w kostkę, zeszklić w dużym garnku na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki.

Wszystko należy przykryć i dusić, aż papryki będą miękkie, a pieczarki puszczą sok. Na końcu dodajemy do garnka pokrojone pomidory oraz cukinię. Garnek z bogatą zawartością należy przykryć i dusić na małym ogniu, aż cukinia zmięknie, a z jej pestkowego środka i z pomidorów zrobi się sos. Trwa to przynajmniej 30 minut przy małych, młodych warzywach. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy posiekany koperek.

Bigos z cukinii najlepszy jest podany na gorąco, z pieczywem.


Przepis na wegetariańskie naleśniki z pieczarkami
Zielona kasza jaglana – przepis
Przepis na paprykę faszerowaną dla wegetarian
 Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami?
Jak przyrządzić dorsza z grilla?
Przepis na kotlety z kaszy manny
0
oceń poradę:

ag spec

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.