Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Przyprawy do spaghetti, Jakie przyprawy do spaghetti

Z pozoru proste, ale... Jakie przyprawy do spaghetti wybrać?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-05 11:36:36

wyświetleń: 17996

Słowa kluczowe

zobacz również

Spaghetti – najbardziej znana potrwa z Włoch. Obok pizzy, oczywiście. Zadomowiła się na stałe na polskich stołach, jest lubiana, popularna, szybka do zrobienia. Makaron typu spaghetti zgodnie z włoską tradycją możemy podać na wiele sposobów, z różnymi sosami. Pierwszym i najbardziej oczywistym skojarzeniem jest jednak spaghetti po bolońsku, czyli z czerwonym mięsem mielonym i czerwonym sosem pomidorowym, pachnącym bazylią i czosnkiem.

Takie spaghetti jest bardzo łatwe do zrobienia. W zasadzie jedynymi potrzebnymi przyprawami są: sól, pieprz, zioła (bazylia, tymianek, oregano, dla chętnych rozmaryn) spora ilość czosnku i ostra, mała cebulka. Tradycyjnie należy użyć dobrej jakości oliwy z oliwek, można dodać do sosu bolońskiego nieco czerwonego wytrawnego wina. Sekretem aromatu sosu jest podobno długie gotowanie, ale dziś, poza granicami Włoch, raczej uważamy spaghetti za szybką potrawę, która po 30 minutach jest gotowa. Spaghetti Bolognese jest tak typowym, klasycznym i tradycyjnym daniem, że nie warto i nie należy go przeprawiać. A bardzo łatwo to zrobić.

Ważne przy robieniu spaghetti jest ugotowanie makaronu w sposób al dente, użycie dobrej jakości mięsa mielonego (mieszanki wołowego i wieprzowego) i świeżych, mocno dojrzałych pomidorów. Nie polecam robienia sosu do spaghetti na bazie sosu ze słoika, bo to zupełnie co innego i taki gotowy sos nigdy nie będzie miał tak bogatego i pysznego smaku jak świeże pomidory, które doprawione ziołami rozpadną się same, pod wpływem temperatury gotowania. Przyprawy dodajemy pod koniec gotowania.

Koniecznym dodatkiem do spaghetti jest parmezan. Parmezan należy zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub od razu kupić tarty i obsypać nim spaghetti już na talerzu. Podając, można ozdobić potrawę listkiem bazylii.


W jaki sposób smacznie przyprawić żeberka?
Gałka muszkatołowa - zalety i wady
Przypraw swoją wołowinę - podpowiadamy jak!
Szpinak jest trendy - jak dobrze go doprawić?
Poeksperymentuj z ziemniakami - poznaj sposoby ich przyprawiania!
Chili - sprawdź, jak używać ostrej papryczki!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.