Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Jak przyprawić szpinak, Jakie przyprawy do szpinaku

Szpinak jest trendy - jak dobrze go doprawić?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-02 11:37:46

wyświetleń: 22314

Słowa kluczowe

zobacz również

Szpinak jest źródłem bardzo potrzebnych naszemu organizmowi minerałów. Poza tym jest pyszny. Wiele osób ma negatywne skojarzenia związane ze szpinakiem – gdy słyszą o nim, od razu przychodzi im do głowy pozbawiona smaku zielona papka, znana z czasów przedszkolnych. Szpinak nie musi tak wyglądać i tak smakować, a raczej – nie smakować. Wystarczy kilka banalnych dodatków, aby go odczarować.

Oczywiście najlepszy jest szpinak świeży, wiosenny. Niestety klimat nie pozwala nam na całoroczny świeży szpinak, zimą wybierzmy więc mrożony w liściach, nie w formie brykietu.

Szpinak można przygotować na kilka sposobów i dodać go do dużej ilości potraw; nawet do takich, z którymi początkowo wcale szpinaku nie skojarzylibyśmy. Dla przykładu – świetna jest jajecznica ze szpinakiem lub pizza.

Aby jednak przygotować prosty szpinak, który będzie dodatkiem do obiadu, potrzebujemy tylko masła, czosnku, soli i odrobiny gałki muszkatołowej. Nie zaszkodzi białe wytrawne wino. W zasadzie to wszystko. Poza powyższymi dodatkami świetnie ze szpinakiem komponują się również sery pleśniowe.

Można szpinak przygotować nieco oryginalniej. Adekwatną, interesującą przyprawą do szpinaku jest szafran, poza nim ostra papryka, pasują do szpinaku też: koperek, natka pietruszki, wyraziste wędliny typu boczek, typowe zioła jak bazylia, a nawet korzenne przyprawy jak imbir i kolendra.

Szpinak świetnie współgra z pieczarkami, oliwkami, kaparami, kukurydzą.

W internecie istnieje ogromna ilość przepisów na szpinak, ponieważ w ostatnich latach cieszy się on coraz większą popularnością i stał się po prostu modny. Moda na szpinak jest jednocześnie modą na zdrowie, więc niech trwa jak najdłużej. W tej kwestii nie można być fashion victim, każdy tutaj może być trendsetterem.


Łosoś pod lupą - jakie przyprawy pasują do łososia?
Klasyka gatunku - barszcz czerwony. Jak dobrze go doprawić?
Podpowiadamy, jakich przypraw użyjemy do pysznego leczo
Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!
Podpowiadamy, jakie przyprawy najlepiej pasują do ryb!
Jakie przyprawy dodać do mięsa mielonego?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.